‘Super Mario’ Draghi stuurt Italiaanse rente naar bodemkoersen

Mario Draghi is zaterdag beëdigd als nieuwe premier van Italië. Het vertrouwen van de financiële markten in de voormalige ECB-voorzitter is groot, zo blijkt uit de renteschommelingen.

Nadat bekendraakte dat Draghi wellicht de nieuwe premier ging zijn, zakte de Italiaanse tienjaarsrente al tot het laagste peil ooit, om en bij 0,5 procent. Dat is goed nieuws voor de Italiaanse staatsfinanciën, want zo wordt de uitgifte van nieuwe schulden goedkoper.

Maandag kreeg de 73-jarige Draghi een nieuwe blijk van vertrouwen. Het renteverschil met Duitsland, algemeen aanvaard als het ‘veiligste’ staatspapier van de eurozone, zakte naar het laagste peil sinds 2015. Dat betekent dat beleggers Italiaanse staatsobligaties minder risicovol inschatten dan voorheen.

De Duitse tienjaarsrente is negatief, -0,38 procent, terwijl de Italiaanse rente 0,51 procent bedraagt. Dat brengt het Italiaans-Duitse renteverschil op 89 basispunten, tegenover nog meer dan 300 punten in 2018.

Draghi, bijgenaamd ‘Super Mario’, leidde de eurozone door de financiële crisis van zowat tien jaar geleden, als voorzitter van de Europese Centrale Bank. Zijn beleid was niet onbesproken, want het heeft geleid tot jaren van ultralage spaarrentes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20