Suezkanaal: Sleepboten proberen vastgelopen schip vlot te trekken

Het Suezkanaal is donderdag nog steeds geblokkeerd. Verschillende sleepboten proberen het vastgelopen containerschip dat de strategische vaarroute blokkeert vlot te trekken, meldt de kanaaluitbater.

De Suez Canal Authority (SCA) geeft geen prognoses mee over de duur van de werken. Acht sleepboten pogen intussen de dinsdag gestrande containerreus los te wrikken. Het schip raakte geblokkeerd omdat de kapitein slecht zicht had door een zandstorm. Intussen dikt de file aan beide uiteinden van de scheepvaartverbinding tussen Azië en Europa aan. Rederijen lieten aan verzekeraar Allianz weten dat er meer dan honderd wachtende schepen zijn. De Ever Given is volgens de scheepvaartwebsite Vesselfinder.com 400 meter lang en 59 meter breed. Het schip, dat onder de Panamese vlag vaart, is volgens experts een van de grootste containerschepen ter wereld. Op de website is te zien hoe het schip dwarsligt in het kanaal en er het vaarverkeer zo blokkeert. Het gevaarte was onderweg van China naar de haven van Rotterdam. De Japanse eigenaar van het schip, het bedrijf Shoei Kisen Kaisha, verontschuldigd zich volgens de Britse omroep BBC intussen voor het verstoren van de mondiale handel. Shoei Kisen Kaisha poogt de situatie zo snel als mogelijk op te lossen, maar het vlot trekken van het schip is extreem moeilijk, luidt de boodschap.

De blokkade van het Suezkanaal door een gigantisch containerschip is een probleem voor de mondiale scheepvaart. Bijna 19.000 schepen hebben vorig jaar de 193 km lange scheepvaartroute tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee bevaren, goed voor 12% van het volume van de wereldhandel. Zelfs een korte sluiting van het knelpunt dreigt de handel ernstig te verstoren. 

De blokkering van het Suezkanaal heeft een operationele impact op het globale scheepvaartverkeer en zal dus ook in de haven van Antwerpen gevolgen hebben. Dat zegt het Antwerps Havenbedrijf donderdag. Hoe klein of groot die impact zal zijn, is op dit moment nog moeilijk in te schatten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20