Succesvolle vaccinatiecampagne Verenigd Koninkrijk trekt internationale studenten aan

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is in trek bij de internationale studenten. Uit een bevraging van QS, een site die universiteiten rangschikt, blijkt dat een succesvolle vaccinatiecampagne één van de voornaamste redenen is waarom studenten lonken naar de Britse universiteiten.

Zo’n 47 procent van de respondenten heeft tijdens de bevraging, waaraan 105.083 studenten deelgenomen hebben, aangegeven dat ze de voorkeur geven aan een Britse universiteit wegens het aantal vaccinaties in het VK. Daarmee is het VK populairder dan onder meer de Verenigde Staten (VS), Canada, Australië en Duitsland.

Aantrekkelijke bestemming voor studenten

‘Door de doeltreffendheid en de snelheid van de vaccinaties lijkt het VK in vergelijking met sommige andere landen een aantrekkelijkere en realistische bestemming voor studenten om in september met hun studies te beginnen’, staat er te lezen in het verslag.

Ondanks hun enthousiasme om in het VK te studeren, geeft 45 procent van de ondervraagde studenten aan dat de Britse aanpak van de gezondheidscrisis niet altijd effectief was. De respondenten vinden dat onder meer Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en Duitsland de pandemie beter hebben aangepakt. In het verslag speculeren de onderzoekers dat dit te wijten is aan de internationale berichtgeving over het hoge aantal dodelijke slachtoffers in het VK.

Luisteren naar de studenten

Vivienne Stern, de directeur van Universities UK International (UUKi), zei dat uit de enquête blijkt dat de Britse universiteiten tijdens een moeilijk jaar veerkrachtig zijn gebleven, maar dat zij en de regering goed moeten luisteren naar de zorgen en prioriteiten van internationale studenten om de aanwervingsniveaus hoog te houden.

58 procent van de studenten vindt dat het VK gastvrijer is geworden voor internationale studenten dankzij de herinvoering van een werkvisum voor wie zijn studies heeft afgewerkt. Dat is een sterke ommekeer, want het migratiebeleid van het VK werd jaren als vijandig beschouwd voor overzeese studenten. Europese studenten vinden het VK echter minder gastvrij omdat zij als gevolg van de brexit vanaf september hogere internationale collegegelden zullen moeten betalen. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20