Succesvolle leiders delen een passie en ze telt 5 letters

Microsoft-stichter Bill Gates was als kind een enorme boekenwurm, vertelde Gates’ vader ooit in een interview met zakenblad Forbes. Niet zo verrassend. Want als er één zaak is die succesvolle leiders gemeenschappelijk hebben dan is het wel een passie voor boeken.

Geletterdheid is een kenmerk dat veel succesvolle zakelijke leiders delen,  merkte auteur en selfmade-miljonair Steve Siebold op. Voor zijn boek ‘How Rich People Think’ interviewde Siebold 1.200 collega-miljonairs op zoek naar de redenen van hun succes. Opvallend veel geïnterviewden bleken net zo’n grote boekenwurmen als Gates.

Buffett, Zuckerberg, Musk,…

Van topinvesteerder Warren Buffet is bijvoorbeeld geweten dat hij 80% van z’n tijd spendeert met lezen. In jaarlijkse aandeelhoudersrapporten beveelt hij steevast ook een aantal boeken aan.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg richtte dan weer een eigen boekenclub op waar Facebook-gebruikers over literatuur kunnen discussiëren. Zuckerberg zelf probeert op zijn minst om de veertien dagen één boek uit te lezen.

Toen een journalist aan Elon Musk vroeg waar hij de kennis had vergaard om raketten te bouwen, antwoordde die: “Ik lees boeken.”

Niet onbelangrijk: rijke mensen lezen meer om zichzelf te verbeteren. Terwijl mensen met een laag inkomen meer lezen om zichzelf te ontspannen. Dat zegt Tom Corley, auteur van het boek “Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals“.

Lezen bevordert leiderschap

Verschillende experts bevestigen dat veel lezen een goede training is. Zo argumenteert auteur John Coleman in Harvard Business Review dat het helpt om beter te leren communiceren en om empathie te ontwikkelen. En volgens professor poiltieke economie Scotty McLennan kunnen boeken (toekomstige) leiders iets bijleren over de realiteit op een manier die wetenschappelijke onderzoeken nooit zouden kunnen.

Veel lezen terwijl je opgroeit en later in het leven is dan misschien geen garantie op leiderschapssucces, het verhoogt aanzienlijk de kansen erop.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20