Strijd tegen covid-19 nog lang niet gewonnen: aantal besmettingen in Azië stijgt opnieuw

In Azië zijn de nieuwe bevestigde gevallen van het coronavirus opnieuw gestegen. Berichten als zou de uitbraak in de regio onder controle zijn lijken nu voorbarig.

Zuid-Korea, Taiwan, delen van China en Zuidoost-Azië bereiden nieuwe maatregelen voor nu een tweede golf van besmettingen hen treft, nadat het aantal bevestigde gevallen wekenlang afnam.

Nieuwe besmettingen komen vooral uit Europa

Experts vrezen dat de plotselinge toename van het aantal gevallen aangeeft dat het massaal testen van burgers en het afkondigden van volledige lockdowns minder efficiënt zijn dan verwacht. Maar Azië wordt nu ook geconfronteerd met besmettingen die uit het buitenland worden geïmporteerd. Vooral vanuit Europa, waar mensen de uitbraak en de lockdowns ontvluchten.

‘We hebben dus te maken met een tijdelijk succes, geen permanent succes’, zegt Ben Cowling, professor epidemiologie aan de Universiteit van Hongkong, in de Financial Times.

China plaatst alle buitenlanders in quarantaine

China bouwde de lockdown de voorbije weken langzaam af. Maar het aantal geïmporteerde besmettingen is nu opnieuw gestegen tot 155, vergeleken met minder dan 50 twee weken geleden. Sinds de WHO op 11 maart het virus een pandemie noemde, zijn elke dag ongeveer 120.000 mensen uit het buitenland China binnengekomen. Internationale bezoekers worden ongeacht hun oorsprong en toestand in quarantaine geplaatst voor 14 dagen. Ze moeten zelf voor voedsel en accommodatie betalen tijdens hun quarantaine.

Ook in Zuid-Korea, dat na China de ergste uitbraak in Azië kende, zijn nieuwe broeihaarden ontdekt. In Daegu – de op drie na grootste stad van het land – hadden massale tests en zelfquarantaine tot een grote vermindering van het aantal nieuwe gevallen hadden geleid. Het land heeft het testen nu opnieuw opgevoerd, omdat meer nieuwe gevallen opduiken.

Overal geïmporteerde gevallen

Taiwan sluit zijn grenzen voor vrijwel alle buitenlanders en intensiveert de quarantainemaatregelen voor de eigen burgers. Ook worden Taiwanezen die recent uit het buitenland terugkeerden, en een dokter consulteerden omdat ze griepachtige symptomen vertoonden, van nabij opgevolgd. Ook hier is sprake van een sterke toename van geïmporteerde gevallen.

In Hongkong steeg het aantal nieuwe besmettingen van 116 op 9 maart tot 168 op 17 maart. Bijna 90 procent van die nieuwe patiënten had onlangs gereisd. Vooral overzeese studenten hebben zich naar huis gerept toen het virus zich in heel Europa verspreidde. Ook in Hongkong wordt al wie het land binnenkomt voor 14 dagen in quarantaine geplaatst.

In Singapore tenslotte is het aantal nieuwe besmettingen de voorbije dagen met 60% gestegen. De stadstaat werd nochtans vaak geprezen om zijn snelle acties in de strijd tegen covid-19. Premier Lee Hsien Loong zegt nog meer geïmporteerde gevallen te verwachten, afkomstig uit niet twee, maar een reeks landen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20