Na strijd van meer dan 2 jaar lijkt COVID-19 dan toch volledig uit te breken in Taiwan

Taiwan rapporteerde woensdag meer dan 2.300 besmettingen met COVID-19. Een absurd hoog cijfer voor de democratische eilandnatie.

Taiwan begon zijn strijd tegen COVID-19 al eind 2019, tegelijkertijd met China. Tot mei 2021 kwam het virus het land niet binnen. Dit kwam vooral door een combinatie van ervaringen uit de SARS-uitbraak van 2003, toegang tot maskers en andere preventieve middelen en een overheid die onder andere bestond uit waakzame epidemiologen.

Het eiland was jarenlang een paradijs waar drastische coronamaatregelen het leven nooit door elkaar schudden. Zo zijn winkels in Taiwan nooit dicht gegaan, maar was er wel sprake van lichte lockdowns. Wie het land echter wou betreden, moest eerst enkele van de meest strenge isolatieregels ter wereld (waaronder een quarantaineperiode van 14 dagen) doorstaan.

Vandaag heeft Taiwan dan toch finaal de strijd tegen de ultrabesmettelijke omikronvariant verloren. De Taiwanese overheid moest woensdag meedelen dat er 2.386 gevallen van COVID-19 werden vastgesteld. Dat betekent bijna een verdubbeling van het aantal besmettingen die maandag geteld werden. Exponentiële verspreiding dus.

Het nieuws werd gebracht door Chen Shih-chung, de minister van Volksgezondheid van Taiwan (zie foto ☝️). Sinds 20 januari 2020 deelt Chen elke dag hoogstpersoonlijk via een televisie-uitzending de nieuwste updates over de coronacijfers met het Taiwanese volk.

821 dagen later sinds zijn eerste persconferentie over COVID-19 moest Chen uiteindelijk meedelen dat zijn land wellicht de controle over het virus is kwijtgeraakt.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20