Strengere regels voor wie van buiten de Europese Unie naar België komt

Eurostar
Isopix

België verstrengt de regels voor wie van buiten de Europese Unie naar ons land komt met de bus of de trein. Het doel is om de Britse variant van het coronavirus zoveel mogelijk buiten te houden. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden van CD&V.

Belgen die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven, en met de boot of het vliegtuig terugkeren, moeten het befaamde Passenger Locator Form invullen en een week in quarantaine gaan. Mensen die geen vaste verblijfplaats hebben in ons land en uit een rode zone buiten de Europese Unie komen, moeten ook een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

Trein of bus

Die regels gelden nu ook voor wie met de trein of de bus naar België (terug)komt. Met die nieuwe regel moet de Britse variant van het coronavirus zoveel mogelijk uit ons land geweerd worden, blijkt uit een persbericht van minster van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De variant is al een honderdtal keer in ons land vastgesteld. Maar viroloog Marc Van Ranst is zeker dat er in werkelijkheid ‘zeker honderd keer zoveel gevallen’ zijn. Ook de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is al verschillende keren opgedoken in België. Die doet zelfs al langer de ronde. Begin januari is namelijk een 83-jarige vrouw overleden die besmet was met die variant. Ze was niet op vakantie geweest.

Harde lockdown in het Verenigd Koninkrijk

Die Britse variant van het coronavirus is veel besmettelijker dan de variant die tot nu toe in ons land bekend was. Het Verenigd Koninkrijk kondigde daarom opnieuw een harde lockdown af. Dat houdt in dat mensen hun huis enkel mogen verlaten voor noodzakelijke dingen. Het gaat bijvoorbeeld om een bezoek aan de dokter of aan de supermarkt.

Daarnaast zullen ook de scholen gesloten blijven. Enkel de kinderen van zorgverleners kunnen er nog terecht voor opvang. Telewerk wordt ook opnieuw de norm.