Strengere autokeuring vanaf oktober: wanneer wordt je wagen afgekeurd?

Vanaf 1 oktober gelden er strengere controles wanneer je naar de autokeuring gaat. Gebreken waarvoor je nu nog een groen keuringsbewijs met waarschuwing krijgt, zullen vanaf dan meteen een rood keuringsbewijs opleveren. Over welke gebreken gaat het juist?

Waarom is dit belangrijk?

De strengere regels voor de autokeuring komen als geen verrassing. In tegendeel, die moesten normaliter al eerder van toepassing zijn, maar de coronacrisis heeft daar een stokje voorgestoken. De strengere regels zijn het gevolg van een Europese richtlijn die de verkeersveiligheid moet verhogen. Het doel van Europa is om het aantal verkeersdoden tegen 2050 naar 0 te reduceren. Die richtlijn heeft er in 2019 toe geleid dat er een nieuwe regelgeving voor de beoordeling van lichten en reflectoren tijdens de technische keuring van voertuigen in Vlaanderen geldt.

De Vlaamse overheid en de sectorfederatie Goca Vlaanderen voorzagen een overgangsperiode van een jaar om bestuurders de kans te geven eventuele gebreken te laten herstellen zonder de kosten van een herkeuring. Bestuurders kregen wel een waarschuwing op het keuringsbewijs met de boodschap dat de auto na de overgangsperiode wel degelijk in orde moet zijn. Omwille van de coronacrisis werd die overgangsperiode verlengd tot 30 september 2021.

Welke gebreken?

Concreet betekent dat dat je vanaf 1 oktober voor bepaalde gebreken niet langer een groen keuringsbewijs (met een waarschuwing) krijgt. Het betreft de volgende gebreken:

  • De verklikker van de grootlichtkoplampen of de mistachterlichten op het dashboard werkt niet.
  • De schakeling van de belangrijkste lichten op het voertuig werkt niet goed.
  • De kentekenplaatverlichting is niet goed bevestigd.
  • De waarschuwingsknipperlichten (‘de 4 pinkers’) werken niet goed.
  • Gebreken aan de werking, de staat en de bevestiging van de onderstaande lichten: dagrijlichten, achterlichten, stoplichten en derde stoplicht, mistlichten vooraan en achteraan, achteruitrijlichten, breedtelichten, richtingaanwijzers, reflectoren en zijmarkeringslichten

Tips om je voor te bereiden

De sectorfederatie Goca Vlaanderen geeft ook enkele tips om je voor te bereiden op een autokeuring:

  • Controleer of alle lichten op je voertuig werken, in goede staat zijn én goed bevestigd zijn.
  • Kijk na of de reflectoren, koplamplenzen of -glazen niet beschadigd zijn. Een barstje of kras is niet erg, maar als er perforaties zijn – waar water kan inlopen – moet dit hersteld worden.
  • Controleer of alle verklikkerlichtjes op het dashboard voor de lichten naar behoren werken.
  • Kijk je laatste keuringsbewijs na: staan er opmerkingen op over een technisch tekort, laat dit dan zo snel mogelijk herstellen.
  • Wacht niet tot het laatste moment om een bezoek aan de keuring te plannen of om een afspraak te maken.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20