Straks lopen 8 miljard mensen risico op malaria door warmer klimaat. En dat is nog maar het begin van wat ons te wachten staat

Bedreigingen die tot voor kort beperkt bleven tot de tropen, zullen ook bij ons voor steeds meer problemen zorgen. Volgens een nieuwe studie zouden in 2080 meer dan acht miljard mensen het risico kunnen lopen op malaria en knokkelkoorts (dengue) als de uitstoot van broeikasgassen onverminderd blijft stijgen. De cijfers zijn gebaseerd op prognoses van een bevolkingsgroei van ongeveer 4,5 miljard in dezelfde periode en een temperatuurstijging van ongeveer 3,7°C tegen 2100. Smeltende permafrost dreigt ondertussen zombieziekteverwekkers vrij te geven die eeuwenlang in ijs zaten bevroren, terwijl hogere temperaturen ervoor zorgen dat ziekteverspreidende insecten overal kunnen rondzwerven. En dan is er wat we niet weten.

Waarom is dit belangrijk?

De opwarming van de aarde zal onze ecosystemen verder door elkaar gooien, wat betekent dat ze die ziektes en epidemieën zal helpen grenzen te overschrijden. Bedreigingen die tot voor kort beperkt bleven tot de tropen, zullen ook bij ons voor steeds meer problemen zorgen.

Uit de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Planetary Health, blijkt dat als de emissieniveaus in het huidige tempo blijven stijgen, het effect op de mondiale temperatuur de seizoenen dat mensen de ziekte kunnen oplopen, zal verlengen met meer dan een maand voor malaria en vier maanden voor dengue in de komende vijftig jaar. De onderzoekers voorspellen dat tot 4,7 miljard mensen meer zouden kunnen worden bedreigd door 's werelds twee meest prominente door muggen overgedragen ziekte

Dit is een premium-artikel.
U kan een maand lang gratis onze premium-artikels lezen door u hier te registreren.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium-artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Mijn Volglijst

Europese beurzen sluiten hoger

25/11/2021 17:45

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index won 0,4 procent bij een slot van 481,72 punten, de Duitse DAX steeg 0,3 procent tot 15.917,98 punten, de Franse CAC 40 eindigde 0,5 procent hoger op 7.075,87 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent in de plus op 7.310,37 punten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20