Straf experiment in Bordeaux: wijnmaker warmt z’n terroir op om te zien hoe oogst 2050 zal zijn

Château La Tour Carnet, een van de vele grand cru classé-landgoederen van Bernard Magrez, gaat luchtvaarttechnologie gebruiken om de mogelijke impact van toekomstige opwarming van de aarde op de wijngaarden en wijn van Bordeaux te testen. Het Château gaat bij wijze van een experiment een wijngaard blootstellen aan kunstmatig hogere temperaturen om enkele van de omstandigheden na te bootsen waarmee de Bordeaux 2050 vintage kan worden geconfronteerd als gevolg van klimaatverandering.

Het experiment maakt deel uit van het Oracle-project, dat wil onderzoeken hoe goed klassieke druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Bij La Tour Carnet zullen dit jaar verwarmingskabels worden gebruikt die je terugvindt in vliegtuigen om wijnstokken te verwarmen op een proefterrein met onder meer Cabernet Sauvignon, Merlot en een indrukwekkende reeks andere druivensoorten uit Bordeaux en daarbuiten. (zie afbeelding hieronder)

Foto courtesy La Tour Carnet.

“Door de sapstroom te verwarmen en de groei van de wijnstokken te versnellen, bootsen we in feite warmere temperaturen na”, zegt Julien Lecourt, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Maison Bernard Magrez, eigenaar van La Tour Carnet en andere grand cru classé-landgoederen, waaronder Pape Clément in Pessac-Léognan.

Door de wijnstokken te verwarmen, blijft de groeicyclus voor op het seizoen, in overeenstemming met de voorspellingen voor toekomstige jaargangen. Die modellen geven aan dat er 15 dagen tot drie weken vroeger al worden geoogst in vergelijking met tegenwoordig.

Temperatuur belangrijkste factor

Hoewel er veel andere potentiële factoren zijn die meespelen, van het bodemtype en de individuele kenmerken van een wijngaard tot het vooruitzicht van meer extreme weersomstandigheden in de toekomst, lijkt temperatuur toch de belangrijkste aanjager van veranderende toekomstige omstandigheden.

La Tour Carnet en het Magrez-team plantten in 2013 een proefwijngaard met 84 verschillende druivensoorten en installeerden hetzelfde aantal microvaten in de wijnmakerij om kleine batches experimentele wijnen te maken, te analyseren en te mengen.

Het team concentreert zich voorlopig op rode wijn-druiven, met ongeveer 21 variëteiten waaronder de klassiekers – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot – naast minder gebruikte Bordeaux-variëteiten, zoals Carménère, evenals die uit verder naar het zuiden in Europa, zoals Tempranillo en Touriga Nacional.

Omslagpunt en al zes nieuwe druivensoorten

“Wat voor ons belangrijk is, is om eerst te controleren of de Bordeaux-variëteiten, de klassieke blend, echt bedreigd worden of niet”, zegt Lecourt. Het team bekijkt ook of andere rassen kenmerken hebben die Bordeaux kunnen helpen om z’n ​​kenmerkende stijl te behouden. Ziektetolerantie, opbrengst en aromaten worden allemaal beoordeeld, evenals het zuurgraadprofiel en de snelheid van suikeraccumulatie van een variëteit.

Eerder onderzoek heeft al gekeken of en wanneer Bordeaux een “omslagpunt” zal bereiken wat betreft de opwarming van de aarde , terwijl lokale autoriteiten zes nieuwe druivenrassen hebben goedgekeurd voor de wijngaarden van AOC Bordeaux en Bordeaux Supérieur. Er zijn vier nieuwe rode druivenrassen – Touriga Nacional, Marselan, Castets, Arinarnoa – en twee witte druiven, Alvarinho en Liliorila. Een zevende voorgestelde variëteit, Petit Manseng, haalde de definitieve lijst niet.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20