Straatprotesten tegen coronamaatregelen in heel Europa, 500 arrestaties in Brussel

Bij een verboden protest in Brussel tegen de coronamaatregelen zijn zondag ongeveer 500 personen opgepakt. Ook in andere delen van Europa kwamen mensen massaal op straat om te protesteren tegen de regelingen in hun land.

De politiezone van Brussel Hoofdstad-Elsene was de hele dag druk in de weer om de protesten rond het Atomium en het Centraal Station in de kop te drukken. Donderdag lastte de organisators die protesten af op social media nadat het stadsbestuur geen toestemming gaf.

Toch kwamen er betogers van allerlei slag samen. Uiteindelijk werden er ongeveer 500 mensen ingerekend, of vrijwel de hele betoging.

Uit op rellen

Het kwam nergens tot rellen, maar volgens de politie waren verschillende manifestanten daar wel op uit. Dat vermoeden ze op basis van voorwerpen die werden aangetroffen bij de arrestaties.

Onder de voorwerpen trof de politie onder andere messen, voetzoekers, bengaals vuur en een katapult aan. ‘Geen voorwerpen voor een vreedzame bijeenkomst’, schreef de politie van Brussel op Twitter.

De opgepakte manifestanten werden in de loop van de dag weer vrijgelaten en op de trein naar huis gezet. De betogers, waaronder een groot aantal gele hesjes en voetbalsupporters, riskeren een fikse GAS-boete.

Ook onrust in de rest van Europa

Het was dit weekend ook onrustig in verschillende andere Europese hoofdsteden. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen kwamen duizenden manifestanten van de extreemrechtse Vrijheidspartij (FPÖ) massaal bijeen. De politieke leiders van die beweging bestempelden de coronamaatregelen in hun land als een ‘coronagekte’. Enkele tientallen mensen werden opgepakt.

In Nederland werd er deze keer geprotesteerd op het museumplein in Amsterdam door verschillende honderden personen. Daarbij werden ongeveer 30 mensen opgepakt en nog eens 600 mensen naar huis gestuurd. Het is al de derde dag op rij dat er manifestaties tegen de coronamaatregelen zijn in Nederland. Deze keer kwam het niet tot geweld tijdens de protesten.

In Boedapest, de hoofstad van Hongarije, kwamen verschillende werknemers van de dienstensector op straat tegen de sluiting van de lokale horeca. Ook in Tsjechië waren er kleine protesten in de hoofstad Praag tegen de coronamaatregelen.

Meer