Stoel van topvrouw Georgieva wankelt bij IMF

De uitvoerende raad van het Internationale Monetair Fonds (IMF) zegt “zeer snel” tot een conclusie te willen komen over de positie van topvrouw Kristalina Georgieva. Zij ligt al weken onder vuur omdat ze een rapport in het voordeel van China zou hebben gewijzigd toen ze nog voor de Wereldbank werkte.

De Wereldbank en het IMF zijn zusterorganisaties. De Bulgaarse econome, een voormalig eurocommissaris, leidde de Wereldbank tot ze in oktober 2019 overstapte naar het IMF om Christine Lagarde op te volgen. Lagarde werd toen voorzitster van de Europese Centrale Bank.

De positie van Georgieva wankelt omdat ze ervan beschuldigd wordt als topvrouw van de Wereldbank het rapport “Doing Business 2018” te hebben gemanipuleerd in het voordeel van China. Dat rapport rangschikt alle landen op basis van hun aantrekkelijkheid voor buitenlandse investeerders. Daartoe worden verscheidene economische indicatoren gebruikt, zoals de openheid van de economie, de procedure om een nieuw bedrijf op te starten of het belastingregime.

China

Het advocatenkantoor WilmerHale onderzocht de kwestie en analyseerde 80.000 documenten en ondervroeg tientallen huidige en voormalige personeelsleden. Onder druk van bovenaf zou een ambtenaar enkele gegevens gewijzigd hebben, waardoor China op de 78e plaats bleef staan in de landenlijst, in plaats van zeven plaatsen te zakken. De 78e plaats was al een barslechte score, met een 85e plek zou Peking al helemaal niet tevreden zijn.

Georgieva, die tot de twintig machtigste vrouwen ter wereld gerekend wordt, ontkent de beschuldigingen en zegt het fundamenteel oneens te zijn met de bevindingen van het WilmerHale-onderzoek. Zij kreeg recentelijk de steun van enkele prominente progressieve economen, waaronder Nobelprijswinnaar en voormalig Wereldbank-hoofdeconoom Joseph Stiglitz.

Volgens de Financial Times zijn de belangrijkste landen verdeeld: de Verenigde Staten, die een eigen onderzoek voerden, en Japan zouden Georgieva willen vervangen, terwijl de Europese landen haar willen behouden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20