Stichters beloftevolle startup Skully met het geld aan de haal

Tegen de oprichters van het Amerikaanse technologiebedrijf Skully, dat met crowdfunding het noodzakelijke startkapitaal had verzameld voor de ontwikkeling van een motorhelm met augmented realiteit, is klacht neergelegd.

Een voormalig boekhouder van het bedrijf beticht Marcus en Mitch Weller, oprichters van het bedrijf, gelden van de onderneming op een onverantwoorde manier te hebben gebruikt. De onderneming heeft het faillissement aangevraagd. Carlos Rodriguez, voormalig vice-president marketing bij Skully, blijft naar eigen zeggen achter het idee van de intelligente motorhelm staan en zegt te betreuren dat het bedrijf door egoproblemen ten gronde wordt gericht. Hij verwijst daarbij naar een tweede kapitaalronde om bijkomende investeerders aan boord te halen. Nadat met crowdfunding op het platform Indiegogo een bedrag van 2,5 miljoen dollar was verzameld, had het bedrijf met een volgende kapitaaloperatie een bijkomende som van 11 miljoen dollar opgehaald.

Stripclubs

Er bleek echter nog meer kapitaal nodig te zijn om het bedrijf operationeel te houden. Een belangrijk kandidaat-investeerder zou echter hebben afgehaakt omdat de Wellers weigerden zich terug te trekken. Isabelle Faithhauer, gewezen boekhouder van Skully, heeft eveneens veel kritiek op de vroegere directie van het bedrijf. Volgens haar hebben de broers Weller de reserves van het bedrijf geplunderd om allerlei persoonlijke activiteiten te financieren. Faithhauer heeft bij het hooggerechtshof in San Francisco klacht tegen de broers neergelegd. In de klacht wordt onder meer gewezen op de aankoop en de huur van dure sportwagens, bezoeken aan stripclubs en restaurants en vakanties op naam van de onderneming. De klacht wordt eind dit jaar voor een eerste keer voor de rechtbank gebracht. Marcus Weller ontkent alle aantijgingen en zegt zich met alle middelen tegen de beschuldigingen te zullen verzetten. In totaal zou Skully ongeveer 3.300 helmen – die beschikken over een vizier met een display voor camerabeelden en navigatie – zijn verkocht, maar slechts een tweehonderdtal exemplaren zou zijn geleverd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20