Stichter MolenGeek komt in bestuur Proximus: alom bejubelde benoeming roept ook vragen op

Een autodidact van migratie-afkomst uit Molenbeek die het tot de raad van bestuur bij Proximus schopt. De deze week goedgekeurde benoeming van Ibrahim Ouassari, de mede-oprichter van de technologieschool MolenGeek, krijgt niets dan positieve commentaren. Maar is hij wel onafhankelijk genoeg om zijn rol van bestuurder juist in te vullen?

Een onconventionele keuze, dat is het minste wat je van Ouassari’s benoeming kan zeggen. Hij kwam internationaal in de spotlights toen niemand minder dan Google-CEO Sundar Pichai begin vorig jaar een bezoek bracht aan MolenGeek, de codeerschool in Molenbeek die Ouassari in 2015 mee oprichtte. De vzw biedt kansarmen uit diverse achtergronden technologie-opleidingen aan. De 42-jarige selfmade ondernemer – ‘De laatste keer dat ik geslaagd was op school, was in het tweede middelbaar’, zegt hij in Het Laatste Nieuws – werd woensdag benoemd tot lid van de raad van bestuur van telecomgroep Proximus, waar de Belgische staat hoofdaandeelhouder is, op voordracht van de MR.

Zijn benoeming ‘kadert in het voornemen van de MR om nieuwe competenties en creativiteit binnen te loodsen in de publieke structuren’, zegt partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. ‘De keuze concretiseert ook de verjonging, vervrouwelijking en diversificatie die we willen uitdragen.’ Politieke recuperatie van het sympathieke MolenGeekproject, reageren de critici van ‘GLB’. Maar Oussari zelf looft ‘de durf’ van de MR-voorzitter om iemand als hem naar voren te schuiven.

De benoeming leidde ook tot wederzijdse en opvallende hartelijke complimenten tussen kersvers bestuurder Ouassari en Proximus-CEO Guillaume Boutin. Goede relaties tussen de raad van bestuur en het management zijn uiteraard niet verboden, alleen vereisen de regels van deugdelijk bestuur in een groot beursgenoteerd bedrijf toch enige afstand. Een belangrijke taak van de raad van bestuur is immers om toezicht te houden over het dagelijkse management en indien nodig de CEO op de vingers te tikken.

Sponsor van MolenGeek

De banden tussen MolenGeek en het Proximusmanagement zijn echter hecht, want de telecomgroep is sinds eind 2019 een materiaalsponsor van de vzw. Proximus stelt allerhande telecomhardware, waaronder sensoren voor IoT (‘internet of things’), ter beschikking, en organiseert voor de MolenGeek-studenten ook opleidingstrajecten en stages. ‘Er zullen eveneens synergieën ontstaan tussen Proximus en het ecosysteem van in MolenGeek geïncubeerde start-ups’, meldde het bedrijf in november 2019.

Ouassari, die overigens in een ver verleden zonder succes bij Proximus solliciteerde, ambieert een nog hechtere samenwerking. ‘Ik wil Proximus iets bijbrengen vanuit mijn eigen expertise met digitale technologie, start-ups en inclusie. Het zou super zijn voor mij, voor Proximus en in feite voor heel België als ik onze werking erin kan integreren’, zegt de MolenGeekstichter aan Bruzz.

Of nog: Ouassari wordt bestuurder bij een bedrijf dat zijn eigen vzw sponsort. Belangenvermenging kan weliswaar vermeden worden als hij de zaal verlaat, mocht de raad van bestuur zich buigen over strategische beslissingen die met inclusieve projecten zoals MolenGeek te maken kunnen hebben. Maar dan nog blijft er een afhankelijkheidsrelatie tegenover voorzitter Stefaan De Clerck en CEO Guillaume Boutin. Het zou ergens ook zonde zijn, want Ouassari’s expertise over inclusie en alternatieve opleidingstrajecten is net het hoofdargument om hem als bestuurder binnen te halen.

Met een bestuurderzitje bij Proximus is toch een totale jaarvergoeding van 77.000 tot 110.000 euro gemoeid. Een bestuurder krijgt een jaarlijkse vaste vergoeding van 25.000 euro, een zitpenning van 5.000 euro per vergadering (een tiental per jaar), een kostenvergoeding van 2.000 euro voor communicatie en bijkomende zitpenningen van 2.500 euro per vergadering van een adviserend comité.

Belangenconflict

Verscheidene commentatoren juichen toe dat Ouassari tenminste iets van telecom afweet, en zeker meer dan puur politieke benoemingen als voorzitter De Clerck (CD&V) en bestuurder Karel De Gucht (Open Vld). Het is ook een goede zaak dat een raad van bestuur van een groot beursgenoteerd bedrijf inspanningen doet om uit meer diverse hoeken te rekruteren, om zo een betere afspiegeling te zijn van de maatschappij en de klanten. Maar dan mogen er wel geen structurele belangenconflicten zijn.

(jvdh)

Meer