Dit zijn de sterkste paspoorten ter wereld in 2022

Consulent Henley & Partners bracht onlangs zijn Global Passport Ranking voor 2022 uit. Het rapport is gebaseerd op historische gegevens van de afgelopen 17 jaar.

Geen verrassingen aan de top van de ranglijst. Inwoners van de Aziatische landen Japan en Singapore zijn opnieuw in bezit van het sterkste paspoort ter wereld. Burgers van deze landen kunnen 192 van de 227 bestaande (erkende) naties betreden zonder een visum aan te vragen. Het is al het derde jaar op rij dat Singapore en Japan samen de troon bekleden.

Het land met het zwakste paspoort is dit jaar opnieuw Afghanistan. Onderdanen van de taliban kunnen 26 landen betreden zonder visum. Afghanistan plaatst verbazingwekkend genoeg zeven plaatsen lager dan het geïsoleerde Noord-Korea, dat visumvrije toegang krijgt tot 39 landen. Dat heeft alles te maken met de overname van Kaboel door de taliban. De islamitische beweging verloor met zijn bewind heel wat diplomatieke banden met andere landen.

België staat met toegang tot 186 landen op de zesde plaats, samen met Zwitserland, Noorwegen, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Dat is één land minder dan de landen op vijfde plaats, waar Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk plaatsen. Nederland staat op de vierde plaats met toegang tot 188 landen.

Vaccinatie even bepalend als visumvrije toegang?

Geopolitieke zaken zijn niet de enige factor voor verschuivingen binnen de ranglijst van dit jaar. De invloed van COVID-19 op het migratiebeleid van landen speelt ook een enorme rol. Reizigers worden soms gevraagd wisselende formulieren in te dienen, QR-codes te scannen en testrapporten voor te leggen om toegang tot een land te krijgen. Dit leidde tot een groot aantal (tijdelijke) reisverboden tussen landen.

Vooral de opkomst van de uiterst besmettelijke Omicron-variant leidde tot een vorm van uitsluiting tegenover armere landen, meent VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. De Portugese socialistische politicus sprak zelfs over een travel apartheid. Zomaar burgers van bepaalde landen uitsluiten, zou de verspreiding van COVID-19 helemaal niet tegenhouden, denkt Guterres.

Ook de nationale verschillen in het vaccinatiebeleid zouden een grote rol gespeeld hebben in het opstellen van de ranglijst, weet zakensite Quartz. “Vaccinpaspoorten, die ooit de hoop boden dat reisbeperkingen overbodig zouden worden, zullen waarschijnlijk na bepaalde perioden komen te vervallen. Het lijkt erop dat de gezondheid en de vaccinatiestatus van een persoon even bepalend zijn voor de mobiliteit als de visumvrije toegang tot hun paspoort,” merkt de Zwitserse gezondheidsexpert Andreas Brauchlin op in een blogbericht.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20