Sterke man KV Oostende mikt op Europese topclub

Amerikaanse mediaman Paul Conway zou graag een absolute topclub toevoegen aan het lijstje Europese voetbalploegen waar zijn investeringsmaatschappij Pacific Media Group (PMG) een belang in heeft. Dat meldt persagentschap Bloomberg. Conway is als meerderheidsaandeelhouder van Eerste Klasse-club KV Oostende een bekende naam in het Belgisch voetbal.

Waarom is dit belangrijk?

Dit zou een van de opvallendste investeringen in het Europese voetbal kunnen zijn sinds de overname van de Engelse club Newcastle United door het Saudi-Arabische staatsinvesteringsfonds. Daar was zo’n 305 miljoen pond (364 miljoen euro) mee gemoeid.

Conway wil een minderheidsbelang nemen in een club met een ondernemingswaarde van 250 miljoen tot 500 miljoen dollar, die in een van de vijf Europese topcompetities speelt (in Engeland, Spanje, Duitsland, Italië of Frankrijk dus). Een mogelijke deal zal worden gefinancierd door Counter Press Acquisition, een blancochequebedrijf dat hij heeft opgericht met partner-investeerder Michael Kalt, schrijft Bloomberg.

“We houden van de macro-omgeving van het voetbal in Europa en zullen op zoek gaan naar clubs die goed worden geleid aan de voetbalkant”, wierp Conway vrijdag op.

Conway werkte als bankier voor de Amerikaanse investeringsbank Oppenheimer & Co bij een aantal Chinese privatiseringsprojecten begin deze eeuw. Met deze activiteiten bereikte hij de miljardairstatus, weet Omroep Brabant. De website De Rijkste Belgen schrijft dat Conway in 2009 voorzitter werd van Teva Pharmaceutical Industries, de grootste generische geneesmiddelenproducent ter wereld, en CEO van het Chinese concern SearchMedia Holdings.

Pacific Media Group, de investeringsmaatschappij die werd opgericht door Conway en de Chinese miljardair Chien Lee, heeft naast in KV Oostende belangen in het Franse Nancy, het Britse Barnsley, het Deense Esbjerg en het Zwitserse FC Thun. Conway was ooit eigenaar van het Franse Ligue 1-team Nice. En in juli vorig jaar raakte de overname van het Nederlandse FC Den Bosch door PMG bekend.

Blancochequebedrijf

Blancochequebedrijven, of SPAC’s, zijn lege fondsen die geld ophalen op de beurs voor toekomstige overnames. Ze zijn een favoriet beleggingsvehikel geworden voor bedrijfsleiders omdat ze hiermee deals kunnen sluiten in verschillende sectoren. Als eerder vooral een Amerikaans fenomeen winnen ze nu ook aan populariteit in Europa.

Counter Press Acquisition haalde de voorbije week 75 miljoen dollar op bij zijn beursgang in de VS. Het wil zich richten op deals in de sport- en mediawereld, alsook de data-analysesector.

Naast Conway zijn andere directeuren van Counter Press Randy Frankel, mede-eigenaar van de Tampa Bay Rays, en de eerdergenoemde Michael Kalt, een voormalig kaderlid van hetzelfde honkbalteam. Het duo heeft al geld gepompt in verschillende van Conway’s voetbaldeals.

Moneyball

Voorstanders van Conway’s multiclubstrategie wijzen op een gestroomlijnde bedrijfsvoering (meer bepaald: kostensynergie) en de mogelijkheid om lucratievere sponsordeals te sluiten. Critici zeggen dat het de concurrentie verstikt en feeder clubs creëert met weinig uitzicht op succes. Twee van Conway’s teams bijvoorbeeld, Barnsley en Nancy, strijden momenteel tegen de degradatie, stipt Bloomberg aan.

Opvallend is dat Conway’s ploegen allemaal op een gelijkaardige manier voetballen; aanvallend met snelle pressing. “Wij brengen wetenschappelijk voetbal. We trekken jonge spelers aan binnen een bepaald budget en geven contracten voor 4 of 5 jaar”, liet Conway optekenen bij de overname van KVO. Bedoeling is die talentvolle jonkies daarna met winst te verkopen.

Conway’s teams vertrouwen sterk op data-analyse bij het werven en ontwikkelen van dit jonge talent. Statistische analyse in plaats van real-life scouting: het is dezelfde methode die uit de doeken gedaan wordt in het door Hollywood verfilmde boekMoneyball: The Art of Winning an Unfair Game’. Billy Beane, de honkbalanalist waarover het boek gaat, werd door Conway zelfs aangesteld als adviseur bij Barnsley.

Andrew Friedman, leidinggevende bij honkbalclub L.A. Dodgers, staat daarnaast vermeld als directeur bij het blancochequebedrijf. Hij geldt eveneens als groot voorstander van het gebruik van data-analyse. Een andere naam is die van Julie Uhrman, de voorzitter van Angel City Football Club, een vrouwenclub in Los Angeles die ze samen met Hollywood-actrice Natalie Portman heeft opgericht.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20