Stel je de thermostaat juist in voor een maximale energiebesparing

Tijdens het voorjaar en de zomermaanden kan de temperatuur in je woning flink oplopen en word het soms zelfs minder aangenaam om binnen te zitten. Indien er airconditioning aanwezig is in je woning zul je dan ook al snel geneigd zijn om deze te gaan gebruiken zodra de temperatuur binnenshuis te hoog oploopt. Aan het gebruik van een airco hangt echter wel een flink prijskaartje. Desondanks realiseren veel mensen zich nog steeds niet hoe belangrijk het is de juiste instelling van je thermostaat in te zetten bij het besparen op energiekosten. Op die manier kunnen namelijk eenvoudige en goedkope acties je helpen om geld te besparen en toch je woning op warme dagen te koelen. 

Stel je aircothermostaat zo nauwkeurig mogelijk in

Je zult het waarschijnlijk helemaal niet prettig vinden als je energierekening op zal lopen tot honderden euro’s per maand (zelfs in de warme maanden van het jaar) alleen maar omdat je de thermostaat van je airco niet goed in hebt gesteld. Om die reden dien je dan ook te proberen om de ingestelde temperatuur op je thermostaat op het hoogst mogelijke niveau te laten staan. Hoe dichter de temperatuur op de thermostaat immers bij de buitentemperatuur in de buurt komt, hoe minder je airconditioner hoeft te werken en hoe lager je energierekening zal zijn. De meest ideale temperatuur voor de instelling van de thermostaat is 25 graden Celsius. In de winter kun je deze echter beter niet de 20 graden Celsius niet laten overschrijden zo veel als mogelijk energiekosten te kunnen besparen. 

Aanpassen aan hogere temperaturen

Wennen aan een warmere binnentemperatuur kan doorgaans enige tijd duren, maar het zal zeker de moeite waard om het eens te proberen, zeker als je oog hebt voor je financiën en geld wilt besparen waar dit maar mogelijk is. Een manier om te wennen aan een thermostaat die op een hoger stand staat, is om de temperatuur zeer geleidelijk te verhogen. Op het moment dat je bijvoorbeeld gewend bent aan een binnentemperatuur van 21 graden Celsius en je toe wilt werken naar een temperatuursverhoging tot 25 graden, dan kun je elke dat de temperatuur met één graad hoger instellen. Je zult versteld staan ​​hoe snel je lichaam zich aan weet te passen aan het verschil. Je lichaam is namelijk prima in staat om zich aan te passen zodat je uiteindelijk ook bij een wat hogere temperatuur nog comfortabel kunt leven.

Het gebruik van programmeerbare thermostaten

Een geweldige manier om je energiekosten tot een minimum te kunnen terugbrengen, is door middel van een investering in een programmeerbare thermostaat. Met behulp van deze geavanceerde apparaatjes zul je namelijk in staat zijn om de thermostaat in te stellen op verschillende temperaturen op elk gewenst tijdstip van de dag. Zo kun je bijvoorbeeld om 9.00 uur (wanneer je waarschijnlijk op je werk zult zijn) je aircothermostaat met een gerust hart op 26 graden Celsius zetten. Er is dan immers niemand in huis waar het koel voor zouden moeten blijven.

Indien je een programmeerbare thermostaat hebt, dan kun je echter wel de temperatuur terug laten zakken tot 25 graden tegen de tijd dat je van je werk thuiskomt. Door de temperatuur automatiseren in te stellen als je je airco gaat gebruiken, kun je dan ook absoluut aanzienlijke geldbedragen besparen op je energierekening. De aanschaf van een programmeerbare thermostaat is dus een nuttige investering die heel het jaar door zichzelf terug zal verdienen. In de praktijk blijkt echter dat je de kosten van een dergelijk apparaatje al na enkele maanden terug hebt verdiend.

Andere manieren om koel te blijven

Er zijn overigens nog een aantal andere manieren om koel te blijven zonder dat je de airconditioner in huis aan hoeft te zetten. De eenvoudige tips die we hieronder voor je hebben verzameld kunnen je dan ook goed helpen geld te besparen en toch op een comfortabele manier te leven:

  • Plafond ventilatoren: Plafond ventilatoren kunnen de gevoelstemperatuur in een ruimte al snel met een paar graden terugbrengen, je kunt de thermostaat dus op warme dagen op een hoger stand laten draaien en op die manier toch de hoogte van je energierekening verlagen.
  • Zonwering gebruiken: De stralen van de zon zijn in staat om je woning in een relatief korte tijd drastisch op te warmen, in het bijzonder in de namiddag kan de binnentemperatuur dan ook flink stijgen als de zon niet buiten wordt gehouden. Als zonwering kun je kiezen voor het gebruik van rolluiken en/of verduisterende gordijnen om het licht buiten, en het binnenshuis aangenaam, koel te houden. 
  • Zet de ramen open: In veel gebieden kan de temperatuur ’s nachts soms flink gaan dalen. In de avonduren kun je om die reden dan ook prima de airconditioning uitschakelen en gewoonweg de ramen openzetten zodat de koelere lucht je woning in kan stromen en voor verkoeling kan zorgen. Op het moment dat je de volgende dag weer wakker wordt, dien je echter wel weer direct de ramen te sluiten en zonwering te gebruiken om de koele lucht binnenshuis te kunnen houden. 

Hoewel de warme maanden van het jaar niet voor iedereen even comfortabel zullen zijn, wil dit nog niet direct zeggen dat je veel geld uit moet geven om toch comfortabel te kunnen leven binnenshuis. Ook hoef je geen enorme investeringen te doen om op de lange termijn wat geld te kunnen besparen op je energierekening. Het enige wat je hoeft te doen is de thermostaat van je airco op strategische en gepaste manier in te stellen. Alleen dan kun je namelijk optimaal rekening houden met temperatuurvariaties in de loop van een dag en dus eveneens aanzienlijke kostenbesparingen teweegbrengen zonder al te veel tijd, geld en moeite hieraan te hoeven verspillen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.