‘Attestenstaking’ breekt uit: steeds meer huisartsen willen geen quarantaine-attesten meer uitschrijven

Enkele honderden jonge huisartsen willen niet langer quarantaine-attesten uitschrijven. Dat laat Jong Domus weten in een persbericht. De huisartsenvereniging wil dat de contacttracers die taak op zich nemen.

Een quarantainegetuigschrift is een document dat afgeleverd wordt aan werknemers die arbeidsgeschikt zijn, maar die zich niet naar hun werkplek kunnen begeven, omdat ze nauw contact hadden met een coronapatiënt. Het opmaken en doorsturen van die attesten is een werk dat huisartsen tot nu op zich namen, maar vooral de jongere huisartsen willen dat niet langer doen.

‘Het is hoegenaamd niet haalbaar om de vaak overbodige administratieve taken die we voor de coronacrisis al op ons bord kregen te combineren met een extra belasting van de Covid-19-zorg’, stellen de artsen in een persbericht, waarin ze erop wijzen dat er al verschillende keren aan de alarmbel getrokken werd. ‘Dit pikken wij niet meer. Vandaar onze beslissing om tot een attestenstaking over te gaan’, klinkt het.

Kwart van de tijd administratie

In De Ochtend op Radio 1 gaf voorzitter Anthony Dheere een extra woordje toelichting. ‘We hebben al een 300-tal reacties gekregen van jonge en minder jonge artsen en het aantal deelnemers zal toenemen. Het gaat hier om een symbolische, maar belangrijke actie’, stelt hij. ‘Dagelijks hang ik een kwart van de tijd aan de telefoon en ben ik bezig met administratie.’

De huisartsen vinden dat de Vlaamse contacttracers zich over het uitschrijven van de quarantaineattesten moeten ontfermen. ‘We weten dat zij ook de handen vol hebben’, klinkt het. ‘Maar we willen te allen tijde vermijden dat we zoals in maart en april 2020 de niet-dringende zorg moeten uitstellen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20