Deze 30 steden tellen de meeste multimiljonairs; slechts 5 liggen in Europa

New York telt wereldwijd nog altijd het grootste aantal multimiljonairs onder zijn inwoners, maar Azië kent de snelste groei.

Dat blijkt uit een rapport van consulent Wealth-X over de wereldwijde verspreiding van personen met een vermogen van minstens 30 miljoen dollar. De onderzoekers kwamen daarbij eind vorig jaar op een totaal 226.450 individuen. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover het jaar voordien. Twee jaar geleden was nog een inkrimping geregistreerd. Geraamd wordt dat de groep superrijken de volgende vier jaar – onder impact van de verstedelijking, de stijgende inkomens en een grotere vrouwelijke aanwezigheid op de arbeidsmarkt – nog met 72.550 eenheden zal aangroeien.

Silicon Valley

Berekend werd dat de regio New York – die ook delen van New Jersey en Pennsylvania omvat – eind vorig jaar 8.350 superrijken telde. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. “New York is het grootste financiële centrum van de wereld en de grootste regionale economie van de Verenigde Staten en werkt daarmee als een sterke magneet op de ultrarijken,” wordt in het rapport opgemerkt. Op de tweede plaats staat Hongkong met 7.650 multimiljonairs, gevolgd door Tokyo (6.040), Los Angeles (4.600) en Londen (3.630). De top tien bestaat verder uit Parijs (3.440), Chicago (3.110), Washington DC (2.570), Osaka-Kyoto (2.390) en Dallas-Fort Worth (2.330). De onderzoekers wijzen erop dat de Verenigde Staten in de top tien niet minder dan vijf vertegenwoordigers heeft, waarmee het land zijn wereldwijde dominantie benadrukt. Opmerkelijk is echter dan San Francisco, ondanks zijn grote technologie-rijkdommen, pas op een elfde plaats eindigt en onder meer Dallas en Chicago moet laten voorgaan. “Wanneer echter alleen naar dollarmiljardairs wordt gekeken, eindigt San Francisco gevoelig hoger in de rangschikking,” benadrukken de onderzoekers. “Daaruit kan worden afgeleid dat de vermogens in Silicon Valley meer geconcentreerd zijn.” Verder wordt opgemerkt dat het aandeel van Azië in de populatie superrijken de voorbije tien jaar van 18 procent naar 26 procent is gestegen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20