Stad die ooit meeste superrijken ter wereld telde, verloor vorig jaar 15 procent van zijn miljonairs

Hongkong, ooit de stad met de meeste ultrarijken ter wereld, kreeg in 2021 een serieuze welvaartsklap te verwerken.

Op 26 april bracht Citibank zijn jaarlijkse Hong Kong Affluent Study-rapport voor 2021 uit, ook wel gekend als het ‘multimiljonairsonderzoek’. Daarin staat te lezen dat de Chinese financiële slagader duidelijk lijdt onder de coronamaatregelen van het land en zijn uitgeholde politieke vrijheid als semiautonome regio.

Volgens het rapport zouden er aan het einde van 2021 zeker 434.000 personen met activa ter waarde van meer dan 10 miljoen Hongkongse dollar wonen. Dit betekent dat ongeveer 7,4 procent, ofwel 1 op 13 van de Hongkongers, meer dan 1,2 miljoen euro aan activa beheert. In 2020 zouden er echter 81.000 meer miljonairs geweest zijn in de metropool. Het aantal Hongkongse miljonairs is vorig jaar dus afgenomen met zo’n 15 procent. Het rapport baseerde zich hiervoor op een bevraging van 3.786 Hongkongers.

Multimiljonairs iets rijker geworden

Er werd door Citibank uiteraard ook gekeken naar het aantal multimiljonairs in de stad. Een multimiljonair wordt volgens het onderzoek gedefinieerd door de eerder benoemde 10 miljoen Hongkongse dollar aan activa. Maar zo’n persoon zou ook tenminste 1 miljoen Hongkongse dollar in cash moeten bezitten.

De mediane rijkdom van multimiljonairs kwam in 2021 neer op 15,7 miljoen Hongkongse dollar, ofwel 1,92 miljoen euro. Dat betekent een lichte stijging van 1,3 procent vergeleken met 2020. 70 procent van de welvaart van Hongkongse multimiljonairs zit in het peperdure vastgoed van de stad.

Zo’n 70 procent van de gegoede Hongkongers zei dat hun fortuin vorig jaar hersteld was van de coronacrisis. Zo’n 25 procent meent dat hun welvaart zelfs is toegenomen sinds de pandemie. Zo’n 30 procent van de multimiljonairs verwacht een lichte economische groei in de regio dit jaar. 24 procent van hen is ook optimistisch dat Hongkong erin zal slagen om zijn verhitte vastgoedmarkt te beteugelen.

Ooit meer superrijken dan New York

Hongkong was verschillende jaren de stad waar meer ultrarijken woonden dan eender waar ter wereld. Volgens het “World Ultra Wealth Report 2018”-verslag van Wealth-X zouden er in 2018 zeker 10.000 meer superrijken (personen met meer dan 30 miljoen dollar in hun bezit) gewoond hebben in Hongkong dan in New York.

New York is vandaag de stad met het meeste ultrarijken in de VS, voor Hongkong. Tokio zou wereldwijd op de derde plaats staan. In 2017 zouden er in totaal 256.000 superrijken in de wereld wonen. Samen zouden zij zo’n 31,5 biljoen dollar aan activa beheren.

In 2020 stond New York echter plotseling op de eerste plaats met 113 multimiljonairs. Hongkong en San Francisco volgden op respectievelijk de tweede en derde plaats. Die twee steden verdwenen in 2021 volledig uit de top vijf. Volgens gegevens van Bloomberg zou 2021 namelijk het ergste jaar ooit geweest zijn voor de welvaart van de rijkste Chinezen. Dat komt vooral door de genadeloze regulering van de techsector door Peking. Zeker 61 miljard dollar van techmiljonairs zou sinds 2021 verdampt zijn.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20