Staat belooft miljoenen aan nieuw sociaal beleggingsfonds

Twee Belgische fondsbeheerders, Inpulse Investment Manager en Funds For Good, lanceren samen het beleggingsfonds ImpaktEU, dat de ontwikkeling van spelers in de microfinanciering en sociaal ondernemerschap in Europa en specifiek in België wil ondersteunen. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) zal investeren in het fonds zodra het een omvang van 20 miljoen euro bereikt, melden de initiatiefnemers dinsdag in een persbericht.

De twee initiatiefnemers wijzen op grote uitdagingen voor de samenleving, zoals het armoederisico en de toenemende ongelijkheid die leidt tot sociale spanningen en een opmars van het populisme. Ecologische uitdagingen zijn dan weer de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. De economische gevolgen van de coronacrisis verscherpen die uitdagingen alleen maar, klinkt het.

Er bestaan spelers die werken aan de opbouw van een inclusievere, rechtvaardigere en duurzamere samenleving en economie, maar zij hebben niet genoeg middelen om te groeien, stellen ze nog. Inpulse Investment Manager en Funds For Good willen die initiatieven ondersteunen. Microfinanciering en sociaal ondernemerschap zijn belangrijke hefbomen voor het creëren of behouden van banen in de volatiele economieën, klinkt het.

Miljoeneninvestering

Het beleggingsfonds ImpaktEU moet de ontwikkeling van spelers in de microfinanciering en sociaal ondernemerschap ondersteunen. Het fonds zal hoofdzakelijk financieringsoplossingen in de vorm van schulden aanbieden. De FPIM, de investeringsmaatschappij van de overheid, zal in het fonds investeren zodra dat een omvang van 20 miljoen euro bereikt. In het bijzonder zal de FPIM twee tranches van 5 miljoen euro vrijmaken voor elke tranche van 20 miljoen euro die wordt opgehaald bij private beleggers.

In ruil zal het fonds minstens 10 miljoen euro in België investeren. ImpaktEU belegt in rechtstreekse lijnen (aandelen, leningen, converteerbare leningen) in microfinancieringsinstellingen, ethische banken of financiële tussenpersonen die mikken op sociale ondernemingen. Ook kan het beleggen in kleinschalige private-equityfondsen. De voorziene lanceringsdatum van het fonds is juli 2021. Het verwachte jaarlijkse rendement is 2,5 procent tot 3,5 procent na aftrek van kosten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20