St. Patrick’s Day moet pad tot herstel plaveien voor Ierse toeristische sector

Overal in Ierland vieren de inwoners St. Patrick’s Day. Er gaat vandaag heel wat symboliek schuil achter de Ierse nationale feestdag. Het is de eerste keer in drie jaar tijd dat de feestdag opnieuw uitbundig mag gevierd worden. De toeristische sector hoopt dat de toeristen nu opnieuw hun weg naar Ierland vinden.

St. Patrick’s Day is niet alleen de nationale feestdag van Ierland, maar het luidt ook de start in van het toeristische seizoen op het eiland. Alleen heeft het land de afgelopen jaren het aantal toeristen zienderogen zien afnemen door de coronacrisis. In 2020 en 2021 heeft Ierland telkens minder dan 5 miljoen toeristen mogen verwelkomen. De teller stond in 2019 nog op 20 miljoen, een record.

De Ierse regering heeft eind januari beslist om het leeuwendeel van de coronamaatregelen te lossen. Daardoor kunnen de inwoners van het land vandaag voor de eerste keer in drie jaar opnieuw St. Patrick’s Day op een normale wijze vieren, zonder strenge restricties.

Meer reizigers

Dat trekt ook de buitenlandse toeristen opnieuw aan. De belangrijkste transatlantische luchtvaartmaatschappij van Ierland, Aer Lingus, tekent een sterke vraag op tijdens het weekend van St. Patrick’s Day, dat dit jaar met een extra feestdag wordt gevierd. “De capaciteit van de luchtvaartmaatschappij komt deze week uit op bijna 70 procent van het niveau van 2019”, aldus een woordvoerder.

De lagekostenmaatschappij Ryanair is van plan om haar grootste zomerdienstregeling ooit uit te voeren vanuit Dublin Airport, waar het verkeer in de afgelopen week opliep tot 77 procent van het niveau van 2019.

Toeristen uit Noord-Amerika

De Ierse toeristische sector staat alvast te springen om de internationale toeristen opnieuw te verwelkomen. Cathal O’Connell, de oprichter van Paddywagon Tours, hoopt dat hij dit jaar 40 tot 50 procent van zijn klanten van voor de coronacrisis zal terugwinnen.

“Dat zou een overwinning voor mij zijn”, zegt hij in een reactie aan het persagentschap Reuters. “Indien de coronacrisis nog een jaar langer zou duren, waren we kopje onder gegaan. Dit jaar zullen we nog een zwaar verlies moeten slikken. Maar als we de komende drie jaar opnieuw de kosten kunnen dekken, spreek ik van een succes.”

O’Connell heeft de afgelopen jaren enkele bussen moeten verkopen en drie van zijn zeven winkels moeten sluiten. Hij heeft ook van veel medewerkers afscheid moeten nemen. In 2019 had hij nog 188 mensen in dienst, vandaag zijn dat er 35.

Voor de pandemie was ongeveer 10 procent van de Ierse beroepsbevolking werkzaam in sectoren gelinkt aan toerisme. Binnen de OESO waren er toen enkel in Ijsland en Spanje meer mensen actief in die sectoren. Ongeveer 25 procent van de toeristen in Ierland was in 2019 afkomstig uit Noord-Amerika.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20