Spotify: hoe meer abonnees, hoe groter het verlies

De online muziekstreamingdienst Spotify heeft vorig jaar tussen de 300 en 400 miljoen euro verloren, meer dan dubbel zo veel als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die aan The Information werden doorgespeeld door mensen dichtbij het bedrijf.

De cijfers zijn verontrustend omdat niet enkel de overleving van Spotify op het spel staat, maar de levensvatbaarheid van streaming in het algemeen. Consumenten luisteren vandaag voornamelijk op die manier naar muziek. Streaming wordt dan ook als het toekomstmodel van de muzieksector beschouwd.

Indien Spotify er niet in slaagt winstgevend te worden, dreigen enkel diensten als Apple Music te zullen overleven, omdat die voor de techreus Apple niet meer zijn dan een nevenactiviteit .

50 miljoen betalende gebruikers, maar geen winst

Spotify heeft ondertussen 126 miljoen actieve gebruikers, een kwart meer dan een jaar eerder. Daarvan zijn er 50 miljoen betalende gebruikers, maar dat blijft voorlopig onvoldoende om winst te maken. Het bedrijf slaagt er maar niet in de uitbetalingen aan artiesten en platenfirma’s (80 procent van zijn omzet) in evenwicht te krijgen met de abonneegelden die zijn leden betalen.

Vorige maand raakte bekend dat de recentste releases mogelijk uit het gratis aanbod van de Zweedse streamingdienst Spotify zullen worden geschrapt. Het bedrijf onderhandelt met de grote muzieklabels over nieuwe licenties en daarin zouden de populairste nieuwe albums alleen nog voor betalende gebruikers toegankelijk zijn.

Ondanks de uitdiepende verliezen, kon Spotify toch verkopen laten optekenen voor 2,9 miljard euro, 50% meer dan een jaar eerder.

Een week geleden rapporteerde CNBC nog dat het bedrijf een positieve cash flow genereert, die toelaat de basiskosten te dekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20