Spin-off UAntwerpen splitst CO2-moleculen op tot nuttige grondstoffen

Een nieuwe start-up zet plasmatechnologie van de UAntwerpen in om schadelijke CO2-moleculen op te splitsen tot de oorspronkelijke bouwsteentjes. Met die ingrediënten kunnen bedrijven opnieuw aan de slag om biobrandstoffen, chemicaliën of andere nuttige grondstoffen te produceren.

De start-up D-CRBN ontstond uit de onderzoeksgroep PLASMANT, aan het Departement Chemie van de UAntwerpen. De groep kon met een innovatieve technologie op basis van plasma schadelijke CO2-moleculen opsplitsen in oorspronkelijke bouwsteentjes. ‘Chemie gaat over de bouwstenen van het leven’, legt professor Annemie Bogaerts uit. ‘Wij zetten die bouwstenen weer om in grondstoffen en nuttige verbindingen.’

Duurzame overstap

De nieuwe technologie maakt nu de overstap van het lab naar de praktijk. ‘Wij kunnen bedrijven helpen de overstap te maken naar een circulaire en meer duurzame economie’, legt CCO David Ziegler uit. ‘We mikken in de eerste plaats op ondernemingen in de Antwerpse haven, vooral in de (petro)chemie en de staalindustrie. Op dit moment lopen er reeds gesprekken met veelbelovende projecten in de haven.’ De start-up is gevestigd in BlueChem, de incubator voor innovatieve chemie in Antwerpen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20