De Spaanse vleessector ervaart nog altijd de gevolgen van de economische crisis vier jaar geleden. Dat blijkt ook uit de relatieve schaarste aan Spaanse ham, waardoor de prijzen voor de delicatesse gevoelig zijn gestegen.De Jamon Ibérico is een bijzonder populair product bij de Spaanse consument, die bovendien gemiddeld meer dan 20 procent van zijn kerstbudget besteedt aan traditionele voedselproducten zoals Iberische ham en garnalen.De beste Jamon Ibérico is afkomstig van zwarte varkens die zich ophouden in de eikenbossen op de grens van Spanje en Portugal en zich vooral met eikels voeden.“De Jamon Ibérico die op dit ogenblik wordt geconsumeerd is afkomstig van ham van varkens die vier tot vijf jaar geleden, tijdens een zware economische dalperiode, werden geboren,” benadrukt Albert Marti, chief executive van het bedrijf Cestas Marti, verdeler van zakelijke kerstpakketten, die vaak ook ham omvatten.
Heropleving
Omdat de economische crisis ook de vraag naar Jamon Ibérico deed inkrimpen, werd ook de productie teruggeschroefd. Omdat het gezouten varkensvlees drie jaar in kelders moet worden bewaard, dreigt men nu echter met een schaarste aan Jamon Ibérico te worden geconfronteerd. Daardoor liggen de prijzen inmiddels ongeveer 70 procent hoger dan vier jaar geleden.“Veel fabrikanten hebben door de crisis hun productie gevoelig teruggeschroefd,” getuigt Mario Redondo, chief executive van hammenproducent Redondo Iglesias uit Valencia. “De sector werd immers niet alleen met een dalende vraag geconfronteerd, maar ook bleek het veel moeilijker om bij de banken kredieten te verkrijgen.”In heel Spanje werden vier jaar geleden nog 2,3 miljoen varkens geslacht, tegenover 2,8 miljoen exemplaren het jaar voordien. Er werden vier jaar geleden 4,7 miljoen hammen verkocht. Dat volume was vorig jaar al opgelopen tot meer dan 6 miljoen exemplaren.De sector geeft dan ook aan een duidelijke heropleving mee te maken. Tegenover vorig jaar wordt een omzetstijging met 10 procent mogelijk geacht. (mah)