Spanje gaat budget landsverdediging geleidelijk verhogen

Spanje zal zijn budget voor landsverdediging geleidelijk verhogen tot een niveau van nagenoeg 2 procent van het bruto binnenlands product is bereikt. Dat heeft Pedro Sánchez, premier van Spanje, bevestigd. De maatregel krijgt echter ook heel wat kritiek, onder meer van Unidas Podemos, de linkse coalitiepartner van de Partido Socialista Obrero Español (Psoe), de partij van Sánchez.

Spanje besteedt momenteel 1,4 procent van het bbp aan defensie. “Het land heeft echter de bedoeling om dat niveau de volgende jaren geleidelijk tot ongeveer 2 procent te verhogen”, bevestigde Sánchez.

NAVO

Daarmee zou Spanje zijn militaire uitgaven in lijn brengen met de aanbevelingen van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De Spaanse premier gaf echter geen concrete deadline voor de realisatie van die ambities.

Sánchez herhaalde daarbij de engagementen van de andere lidstaten van de NAVO te willen volgen. Onder meer Duitsland heeft recent aangekondigd om zijn begroting voor defensie te zullen verhogen. Aanleiding voor die beslissing was de inval van Rusland in Oekraïne.

“Ook andere lidstaten van de Europese Unie zijn solidair met Oekraïne en hebben de intentie uitgesproken om meer bij te dragen aan een gemeenschappelijk Europees defensiebeleid”, merkte Sánchez op. “Spanje kan hierin niet achterop blijven.”

Solidariteit

Enkele leden van coalitiepartner Unidas Podemos hebben wel hun protest tegen de verhoging geuit. Sánchez stelde echter een beroep te doen op het Europese patriottisme van zijn coalitiepartner.

“De invasie van Oekraïne en het risico van een mogelijke Russische aanval op lidstaten van de NAVO tonen de dringende noodzaak voor Europa om zijn veiligheid te versterken”, zei hij.

“De versterking van de Europese veiligheid belangt alle lidstaten aan. We maken allemaal van Europa deel uit. Vanuit Spanje moeten we niet alleen mee de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Europa opnemen, maar ook solidariteit tonen.”

Er is echter ook onder de Spaanse bevolking geen echte consensus over bijkomende inspanningen om een actievere deelname van Spanje aan operaties van het militaire bondgenootschap te ondersteunen. Dat blijkt uit een studie van het Real Instituto El Cano.

(evb)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20