SpaceX-raket op ramkoers met de maan

Na bijna zeven jaar door de ruimte te hebben geraasd, ligt een SpaceX-raket nu op ramkoers met de maan. De boosterraket werd oorspronkelijk gelanceerd met een ruimteweersatelliet in Florida in februari 2015. Op 4 maart crasht het vier ton wegend stuk ruimteafval aan een hallucinante snelheid op het oppervlak van de maan.

De Falcon 9-raket zette NOAA’s Deep Space Climate Observatory op weg naar het zogenaamde Lagrange-punt – een zwaartekrachtneutrale positie die vier keer verder dan de maan ligt en in rechte lijn met de zon. De bovenste trap van de raket werd afgestoten op een punt waar ze niet genoeg brandstof had om terug te keren naar de atmosfeer van de aarde, maar ook niet de energie had om aan de zwaartekracht van het aarde-maansysteem te ontsnappen. Dus volgt het object sinds februari 2015 een enigszins chaotische baan.

De kans dat je de crash kan zien vanop aarde is klein

De raket – ongeveer vier ton “ruimteafval” -ligt nu op koers om met de maan te botsen aan een snelheid van ongeveer 2,58 km per seconde. Dat zal wellicht gebeuren op 4 maart aan de andere kant van de maan, nabij de evenaar. Zover geweten is de raket het eerste onbedoelde geval van ruimteafval dat de maan raakt.

De exacte plek waar de raket zal crashen blijft onduidelijk vanwege het onvoorspelbare effect van zonlicht dat “duwt” op de raket en “ambiguïteit bij het meten van rotatieperioden” die de baan ervan enigszins kunnen veranderen. Deze onvoorspelbare effecten zijn echter erg klein. Naargelang we 4 maart naderen zullen de precieze tijd en locatie van de impact verfijnd kunnen worden.

De kans dat je de crash kan zien vanop aarde is klein. Het grootste deel van de maan staat in de weg, en zelfs als het aan de nabije kant zou zijn, vindt de inslag een paar dagen na een nieuwe maan plaats.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20