Spaanse overheid wil komaf maken met toeristische paardenkoetsen; niet alle steden werken mee

In Spanje wil de regering de lokale besturen aanmoedigen ritten met toeristische paardenkoetsen op hun grondgebied te verbieden. Er wordt immers opgemerkt dat deze activiteiten niet meer met de actuele normen op het gebied van dierenwelzijn stroken. Gewag wordt gemaakt van een anachronistische toeristische praktijk, waaraan dringend een einde dient te worden gemaakt.

Het Spaanse ministerie van Sociale Zaken werkt momenteel aan een wetsontwerp dat het gebruik van paardenkoetsen op toeristische locaties moet stopzetten. Daarbij wordt ook overheidssteun voorzien om de uitbaters van deze toeristische attracties aan te zetten om over elektrische buggies over te schakelen. Deze buggies tonen grote gelijkenissen met de traditionele paardenkoetsen, maar worden door een duurzame en stille motor aangedreven.

Palma de Mallorca heeft in deze beweging het voortouw genomen. Het stadsbestuur kondigde aan om het gebruik van de paardenkoetsen vanaf volgend jaar te verbieden. Die beslissing werd genomen nadat er beelden waren verspreid waarop duidelijk werd getoond dat een paard tijdens de zomer onder invloed van de hitte en uitputting op straat in elkaar was gezakt.

Als tussenstap voor het verbod volgend jaar van kracht wordt, heeft de gemeenteraad van Palma een onmiddellijke hervorming ingevoerd. Daardoor wordt het verboden om de paarden in te zetten wanneer er door de autoriteiten een officiële waarschuwing voor hoge temperaturen is verspreid.

Niet alle Spaanse steden hebben echter al het voorbeeld van Palma de Mallorca gevolgd. Dat geldt volgens dierenbeschermers vooral voor Andalusië, waar tradities standvastiger zouden zijn. Onder meer werd gewezen naar Sevilla, waar het stadsbestuur geen signalen zou geven op de vragen van verschillende actiegroepen in te gaan. De plaatselijke koetsiers zouden te kennen geven niet voor een verbod op hun activiteiten te vrezen.

Volgens lokale media sterven in de Spaanse steden elk jaar een aantal paarden als gevolg van uitputting en uitdroging. De invoering van een verbod op de koetsen blijkt echter niet eenvoudig. Paarden worden in Spanje als productiedieren bestempeld en vallen daardoor onder de bevoegdheid van het ministerie van Landbouw.

Bovendien ontberen de elektrische koetsen vaak ook nog de nodige vergunningen. “Daarvoor is een goedkeuring door het ministerie van Industrie noodzakelijk”, betoogde Sergio Torres, directeur-generaal van de afdeling dierenwelzijn bij het Spaanse ministerie van Sociale Zaken. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20