Spaanse badstad vindt manier om strand voor 50 tot 75 procent te benutten in volle coronacrisis

In Sanxenxo, een badplaats in de Spaanse provincie Pontevedra (Galicië), zal het strand worden ingedeeld in 780 blokken van drie meter op drie. Dat moet de lokale bevolking en binnenlandse toeristen toelaten deze zomer alsnog van een strandvakantie te genieten.

Sanxenxo wordt vaak het Marbella van Noord Spanje genoemd en is één van de levendigste en bekendste badplaatsen van de Rías Baixas.

Telmo Martín, de burgemeester van Sanxenxo, heeft zijn plannen donderdag aan de pers voorgesteld (zie video onder). Het gemeentebestuur is de voorbije weken naar eigen zeggen druk in de weer geweest om een strandverblijf mogelijk te maken ‘mits inachtneming van de sanitaire veiligheidsregels en het naleven van ‘social distancing’. 

Op het strand zullen 5 sectoren worden afgebakend in telkens verschillende kleuren. Ook zal gemeentepersoneel worden ingezet om de mensen naar hun plek te begeleiden. Dezelfde mensen moeten er ook voor zorgen dat het strand niet overbevolkt raakt.

Het principe is eenvoudig. Met telkens 4 houten palen wordt telkens een zone van drie meter op drie afgebakend. De vier palen worden mits een touw met elkaar verbonden. Grotere families kunnen mits een eenvoudige handeling zo’n zone in omvang verdubbelen. Tussen twee zones is altijd een gang voorzien van 1,5 meter breed, die ten allen tijde vrij moet worden gelaten.

Vanaf het zeewater gemeten wordt een zone van 30 meter vrijgelaten opdat mensen kunnen wandelen en kinderen er kunnen spelen. Achter de sectoren die voorzien zijn voor zonnebaders wordt een zone van 8 meter voorbehouden aan de reddingsdiensten en sanitaire installaties. 

De gemeente heeft het project ook uitgelegd in een video die via sociale media is verspreid.

Plaats voor 1.560 tot 2.340 mensen

Volgens de berekeningen van de gemeente zelf zal op die manier 50 tot 75 procent van de strandruimte kunnen worden benut in vergelijking met een ‘normale’ zomer. Op die manier zouden steeds 1.560 tot 2.340 mensen op het strand aanwezig kunnen zijn. Volgens de burgemeester is er maar één  doelstelling: dat bezoekers zich veilig voelen in volle coronacrisis.

Het idee is ondertussen al overgenomen door het stadsbestuur van Vigo in dezelfde provincie. Het concept wordt ook bekeken door de Spaanse vereniging van gemeentebesturen en provincies (Federación Española de Municipios y Provincias). Juan Manuel Moreno, de president van de deelstaat Andaloesië, toont zich enthousiast om het concept in zijn regio toe te passen. ‘In deze tijden moeten we een nieuw normaal vinden dat veiligheid combineert met sociaal welzijn.’

Of ook buitenlanders van de spitsvondigheid van Sanxenxo is twijfelachtig. De beperkingen die Spanje aan buitenlandse toeristen oplegt blijven voorlopig nog tot de maand oktober van kracht

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20