Sollicitatievraag: is er nog iets wat we van je zouden moeten weten?

Eén van de vragen die tijdens een sollicitatiegesprek in een groot aantal gevallen gesteld zullen worden, in de regel aan het einde van dit belangrijke gesprek, is of nog andere dingen zijn die je zou willen vertellen over jezelf, of over andere zaken waar je van denkt dat je gesprekspartner meer zou moeten weten. Het meest waarschijnlijk is dat, tegen de tijd dat je deze vraag voorgelegd krijgt, je inmiddels al voor een tijdje met de werkgever hebt gesproken en een heleboel vragen hebt beantwoord over je kennis, je vaardigheden en je werkervaring. Het kan dan ook erg verleidelijk zijn om gewoon beleefd te antwoorden door te zeggen dat je het gevoel hebt alsof alles al is besproken.

Toch is het zaak om deze drang opzij te zetten en in plaats daarvan deze raag te zien als een uitgelezen kans om het sollicitatiegesprek op een erg sterke manier af te ronden. Je zou je antwoord op deze vraag dan ook zeker kunnen beschouwen als een soort slotverklaring bij een examen: waarin je een samenvatting geeft van de belangrijkste punten die besproken zijn tijdens dit belangrijke gesprek en een laatste positieve impuls te geven aan je kandidatuur.

Enkele vragen die tijdens een sollicitatie bij je een minder goed antwoord zouden kunnen ontlokken, en dus je kandidatuur zouden kunnen schaden of de werkgever je geschiktheid voor de vacante functie in twijfel te laten trekken. Dat is echter niet van toepassing op deze vraag, dat is immers een soort geschenk van de werkgever aan jou als sollicitant. Net zoals wanneer er aan het begin van een sollicitatiegesprek gevraagd kan worden: “Kun je me iets meer vertellen over jezelf?” is ook deze slotvraag een open vraag die je in staat zal stellen de controle over het gesprek in eigen handen te nemen en bepaalde informatie die nuttig is om te bespreken met je potentiële werkgever om op die manier je kandidatuur te versterken. 

Een goede voorbereiding is cruciaal

Hieronder hebben we een aantal tips verzameld die je kunt gebruiken om je optimaal voor te bereiden op deze vraag voordat je een sollicitatiegesprek gaat voeren, en tevens hebben we enkele voorbeelden van sterke antwoorden voor je op een rijtje gezet die je als basis kunt gebruiken bij de beantwoording ervan

Maak een lijst van wat je te bieden hebt

De eerste stap die je moet zetten om je voor te bereiden op dit soort vragen tijdens een sollicitatiegesprek is na te gaan wat je allemaal te bieden hebt. Vervolgens dien je een lijst op te stellen van 8 tot 10 vaardigheden die je in staat zullen stellen om uit te blinken in de functie op het ogenblik dat de werkgever heeft besloten om deze aan jou aan te bieden.

Na het doornemen van de functieomschrijving en gedetailleerde lijst te maken van je vaardigheden (zowel positieve- als negatieve), prestaties, kennis, ervaringen en/of persoonlijke kwaliteiten die je zouden kunnen helpen om aan de functie-eisen te voldoen voor deze specifieke baan. Verder moet je bereid zijn om een aantal voorbeelden te geven van je werk, vrijwilligerswerk of opleidingsgeschiedenis die kunnen bewijzen dat je een toegevoegde waarde zult zijn als je deze, in het verleden bewezen, vaardigheden toe gaat passen.

De lijst met persoonlijke kwalificaties zal je helpen bij het beantwoorden van vragen die betrekking hebben op je sterke punten tijdens dit belangrijke gesprek. Bovendien, als je wordt gevraagd om aan het einde van het sollicitatiegesprek je iets toe wilt voegen, dan zul je klaar zijn om ongeacht welke kwaliteiten die nog niet besproken zijn alsnog naar voren te brengen.

Hoe ga je je antwoord formuleren?

Begin de slotverklaring van een sollicitatiegesprek altijd met een samenvatting van een aantal van de belangrijkste sterke punten die je al eerder aan hebt gehaald en voeg vervolgens alle onderwerpen van de opgestelde lijst met persoonlijke kwaliteiten toe die nog niet aan de orde zijn gekomen. Hieronder hebben we een voorbeeld van een effectief antwoord voor je omschreven dat gegeven kan worden door een sollicitant die solliciteert voor een functie binnen de public relations:

“U hebt een groot beroep gedaan op het tonen van mijn sterke punten. We hebben mijn tekstverwerkings-, presentatie- en computervaardigheden besproken, maar ik heb nog niet de gelegenheid gehad om u te vertellen over mijn overtuigingskracht. Ik was namelijk in staat om zeven lokale bedrijven te overtuigen om de sponsorloop die ik voor een goed doel georganiseerd heb te sponsoren.”

Vat je kwalificaties nog één keer samen

Op het moment dat tijdens een sollicitatiegesprek alle kwalificaties op je lijst aan de orde zijn gekomen, dan kun je de gelegenheid aangrijpen om je gesprekspartner te bedanken, je bijzondere interesse voor de vacante baan nogmaals te uiten en een samenvatting van je meest relevante kwalificaties te geven. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik denk dat u ongelooflijk grondig te werk bent gegaan tijdens dit gesprek en we hebben dan ook mijn belangrijkste pluspunten besproken, zoals mijn tekstverwerkings-, presentatie-, computer- en overtuigende vaardigheden. Ik zou u alleen willen verzekeren dat ik ben erg enthousiast ben over de mogelijkheden binnen uw onderneming. Ik ben zeer gemotiveerd om me volledig in te zetten voor deze baan en dus al mijn energie wil steken in het werken naar succes op het moment dat ik in dienst wordt genomen.”

Dit antwoord laat de werkgever zien dat je enthousiast bent over de vacante baan. Daarbij komt verder dat je, door het geven van een goede samenvatting van deze reden, je zeker tot een sterke kandidaat zal maken. Door het sollicitatiegesprek op deze positieve manier af te sluiten zul je bovendien een goed eindruk achterlaten op de persoon met wie je dit gesprek hebt gevoerd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.