Sollicitatievraag: hoe ziet je droombaan eruit?

“Kun je me iets meer vertellen over je droombaan?” kan een lastige vraag zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Zeker als je droombaan niets te maken met heeft de functie waar je voor solliciteert, dan kun je deze beter niet noemen als deze niet in verband gebracht zou kunnen worden met de vacante job. In plaats daarvan zul je er alles aan moeten doen om je antwoord aan te passen aan de functie waar je dit sollicitatiegesprek over voert. Om je hierbij een handje te helpen hebben we hieronder de nodige informatie verzameld over de aard van de informatie die potentiële werkgevers hopen te ontdekken in het antwoord dat je geeft op deze moeilijke vraag. Maar daarnaast hebben we ook een aantal do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet als je je voor gaat bereiden op het beantwoorden van deze vraag.

Waarom stellen werkgevers deze vraag?

Tijdens het sollicitatiegesprek zal je potentiële werkgever waarschijnlijk willen proberen te achterhalen of je wel over de juiste vaardigheden beschikt om succesvol te zijn in het werk dat je uit zult gaan voeren. Ze zullen echter eveneens geïnteresseerd zijn in de mate waarin je gemotiveerd bent om het werk uit te voeren en of je tevreden zult zijn met de baan. Deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek helpt een werkgever dan ook bij het beter kunnen beoordelen van je motivatie. Je antwoord kan dan ook absoluut een goed beeld schetsen van je persoonlijke waarden, passies en prioriteiten als werknemer. 

Wat dien je te vertellen?

In een ideaal geval zul je je antwoord op deze vraag moeten voorzien van een aantal elementen van de functie. Op het moment dat een bepaalde functie bijvoorbeeld betekent dat je werkzaam bent op een klantenservice, dan zou je kunnen zeggen dat je droombaan een hoge mate van interactie met klanten in zich zou moeten hebben.

Je zou je echter ook kunnen richten op de bedrijfstak wanneer je deze vraag gaat beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek. Wanneer je solliciteert naar een baan bij een non-profit milieuonderneming, dan kun je je passie voor de milieubeweging noemen.

Een andere mogelijkheid is om je antwoord rond je ideale bedrijfscultuur en werkomgeving op te bouwen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je staat te popelen om te gaan werken in een gemoedelijke omgeving, of om een deel uit te maken van een uitermate gedreven team. Je moet er overigens wel voor zorgen dat de omgeving die je noemt in overeenstemming zal zijn met de bedrijfscultuur en de werkplek waarbinnen de vacante functie valt.

Om je antwoord goed voor te bereiden, zul je moeten gaan brainstormen over zaken die je aanspreken in de functie en de resultaten in je achterhoofd houden tijdens het sollicitatiegesprek. Je moet je onder andere afvragen: zal ik goed gedijen in een situatie waar:

  • problemen opgelost moeten worden of er bemiddeling nodig is bij conflicten?
  • De werkdruk erg hoog op kan lopen?

Verder dien je je af te vragen of je zelf een persoon bent die graag met klanten omgaat of met een groot publiek wil gaan werken?

Wanneer je dit alles onder de loep hebt gelegd en eerlijk naar de situatie hebt gekeken, kun je nogmaals de functiebeschrijving doornemen en voor jezelf vaststellen wat de dingen zijn die je het meest zullen prikkelen en wat je echt belangrijk vindt om in deze baan aan te treffen. In je antwoord kun je zowel gaan verwijzen naar de vaardigheden waar je op dit moment over beschikt en die je wilt gaan gebruiken, maar ook naar de vaardigheden waarvan je verwacht dat je kunt gaan ontwikkelen als je de baan toegewezen hebt gekregen.

Brainstormen en een functieprofiel maken helpen je een antwoord te formuleren 

Door van tevoren na te denken over de dingen die je in een baan hoopt te vinden, en het opstellen van een functieprofiel van je ideale baan, zul je in staat zijn om een aantal van de aspecten te ontdekken die ook de vacante functie bevat. Je “droombaan” hoeft niet één bepaalde baan te omlijsten, maar kan even goed op zijn gebouwd uit verschillende verantwoordelijkheden die je graag als onderdeel van je functie zou zien. Dit profiel kan eveneens vaardigheden bevatten die je leuk vindt om te doen en de aard beschrijven van de bedrijfscultuur waarin je prima denkt te kunnen gedijen. Uiteraard zul je er wel voor moeten zorgen dat de beschrijving van je droombaan tijdens een sollicitatiegesprek een aantal elementen bevat die overeenkomt met de beschrijving van de functie waarvoor je solliciteert.

Geef ook voorbeelden

Het antwoord dat je geeft op deze vraag kan nog overtuigender overkomen op het moment dat je na gaat denken over de reden waarom je dit soort activiteiten leuk vindt en op welke manier je vaardigheden bij het soort werk passen dat je wilt gaan doen. Je gesprekspartner zal het dan ook zeker weten te waarderen als je in staat bent om enkele voorbeelden te geven van bepaalde vaardigheden die je leuk vindt en hoe je daarmee in aanraking bent gekomen in het verleden.

Richt je zowel op het heden als op de toekomst

Een andere manier om de vraag te kunnen beantwoorden is om een ​​bepaald doel te vermelden dat je wilt bereiken via je “droombaan.” Op het moment dat je bijvoorbeeld, solliciteert naar een baan bij een non-profit milieuorganisatie, dan kun je vermelden dat een essentieel onderdeel van je droomloopbaan een rol zou kunnen spelen bij het bepalen van de groene agendapunten in de toekomst. Uiteindelijk is de sleutel tot het beantwoorden van de vraag “Kun je me iets vertellen over je droombaan?” om je interesse op lange termijn naar een hoger niveau te tillen zonder dat je daarmee je interesse voor de baan waar je voor solliciteert wordt overschaduwd.

Wat mag je zeker niet vergeten in je antwoord

Zoals bij elke open vraag kun je makkelijk het gevoel krijgen dat alles mag. Maar je mag echter nooit vergeten dat je nog steeds een sollicitatiegesprek aan het voeren bent en dat je antwoorden zeker onder een vergrootglas gelegd zullen worden. Antwoorden die bijvoorbeeld overdreven groots zijn, zoals een droombaan van directeur ambiëren, worden over het algemeen als niet gewenst ervaren. Maar ook wanneer je droombaan betekent dat je een professionele romanschrijver of een doorgewinterde sommelier wilt worden, dan zal deze informatie beter achterwege blijven als je een sollicitatiegesprek voert voor een functie binnen een team van accountants. Je zult dus in bepaalde gevallen een aantal dingen anders dienen te formuleren voor een correct antwoord op deze vraag: 

  • Specifieke functies noemen: je dien je aandacht te blijven houden op de vaardigheden die een onderdeel vormen van een baan en dus beter noem je geen specifieke functies bij naam. 
  • Ambitieuze functies: op dit punt dien je voorzichtig te zijn. Wanneer je droombaan inhoudt dat je verantwoordelijkheden moet dragen die verre van haalbaar zijn binnen de functie waar je voor solliciteert, dan kan het lijken alsof je niet gelukkig zult zijn in de vacante functie voor een langere tijd. Werknemers zitten juist eerder te wachten op kandidaten die bereid zijn om lager in dienst te blijven, in plaats van sollicitanten die slechts voor een korte ambtstermijn aangenomen willen worden. 
  • De vacante functie: dit zal een beetje onoprecht over komen als je zegt dat de vacante baan ook je droombaan is. Je zult dus een ander voorbeeld moeten bedenken.

Voorbeeld antwoorden om een droombaan te omschrijven tijdens een sollicitatiegesprek

  • Wat ik zoek in een baan en wat ik leuk vindt aan de functie van medewerker van de klantenservice, is de mogelijkheid om mijn communicatieve- en klantengerichte vaardigheden aan te kunnen wenden. Ik vind het prettig om te communiceren met klanten en snel en effectief problemen samen met hen op te lossen. Op het traject vanaf een deskundige in uw productlijn en het ontwikkelen van sterke relaties met uw klanten, zou ik graag aan het werk gaan op de afdeling verkoop. 
  • Mijn droombaan zal een ​​uitgebreide mate aan werken in teamverband inhouden, zoals van tijd tot tijd personeelsvergaderingen en groepsprojecten bijwonen. Ik vind het daarnaast erg leuk dat deze baan de communicatie tussen collega’s, het management en de rest van het personeel weet te benadrukken. Mijn vorige baan bestond voor de helft uit gezamenlijke projecten en ik kijk ernaar uit om dat soort werk in teamverband en de daarbij behorende open communicatie hier voort te kunnen zetten.
  • Mijn droombaan zou mij aanzetten tot het opstellen van een netwerk van verschillende bedrijven. Ik hou er namelijk van om verschillende klanten te leren kennen en specifieke zaken voor hen te ontwikkelen die aan hun behoeften zullen voldoen. Binnen mijn laatste baan heb ik bijvoorbeeld gewerkt voor uiteenlopende opdrachtgevers, variërend van instellingen in de gezondheidszorg tot onderwijsinstellingen. Deze diverse bedrijven waren overigens zeer goed te spreken over mijn werk. Ik ben dol op een baan die me in de gelegenheid zal stellen om te werken met een breed scala aan opdrachtgevers.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20