Socialisten zetten de aanval in op dividenden

  • Nadat Lachaert gisteren voor communicatie koos in het mijnenveld van het sociaal overleg, escaleerde de zaak dus helemaal. Niemand minder dan vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) reageerde zelf, via Twitter. ‘Beste Egbert, we moeten consequent zijn. Als er geen marge is voor een serieuze coronapremie en geen discussie mogelijk is over het minimumloon, zal er ook geen marge zijn voor dividenden en de lonen van de CEO’s‘, zo schoot hij vanuit de heup, alsof hij al op een 1 mei-viering stond.
  • De tweet volgde na overleg tussen Vooruit en PS, waar voor één keer niet voorzitter Paul Magnette, maar zijn vicepremier zelf dus in het debat sprong. Magnette zelf heeft in het verleden geen spaander heel gelaten van de wet van 96 en stuurt nog altijd aan op een aanpassing.
  • Aan Vlaamse kant voerde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau dan weer de forcing. ‘Ik krijg aan Deborah, de kassierster van de supermarkt in Nieuwpoort, niet uitgelegd dat zij niet kan profiteren van een loonsverhoging, terwijl haar werkgever zoveel meer winst heeft gemaakt.”
  • Rousseau uitte hetzelfde dreigement naar de werkgevers toe: ‘Geen loonsverhoging? Dan ook geen dividenden voor de aandeelhouders. Als het nodig is, zullen wij onze voet zetten en artikel 14 van de loonwet inroepen.’
  • Dat artikel is nog nooit toegepast, maar is de ultieme stok achter de deur om werkgevers te dwingen iets te doen. Maar uiteraard bestaat daarover binnen de regering geen enkele consensus. De liberalen, met Bouchez op kop, reageerden dan ook Pavloviaans: meteen kwam er een reactie, uiteraard op Twitter.
  • ‘Het regeerakkoord is heel duidelijk: de wet van 1996 is van toepassing. Een loonnorm van 0,4 procent om de concurrentiekracht en vooral de jobs te beschermen! Het is niet het moment om een opbod te doen met de populisten die ons de afgrond inrijden!’, zo ging Bouchez kwistig om met de uitroeptekens.
  • Vanmorgen reageerden dus de groenen, die zich aansloten bij het socialistische blok. Ze konden moeilijk anders, willen ze hun banden met onder meer het ACV gaaf houden. Bij de socialisten kijken ze al weken gretig uit naar de positie van de groenen, ‘die nu ook maar eens kleur op links moeten bekennen’.
  • En uiteindelijk reageerde zowaar zelfs Joachim Coens, de voorzitter van CD&V. Dat was de enige partij die zich tot nu toe niet gemoeid had in heel de kakofonie. ‘De gemoederen raken wat verhit, maar er is ruimte via het sociaal overleg. Als die 1 mei een moeilijke datum is, dan geven we het enkele dagen tijd, wat meer, dat kan’, zo positioneerde die zich netjes in het grijs.

Lees ook: Het knettert in de federale coalitie

Meer