Sociaal voorakkoord bij Lidl: stakingen van de baan

Vakbonden en directie van supemarktketen Lidl hebben in de nacht van maandag op dinsdag een voorakkoord bereikt over de nieuwe cao en de werkorganisatie. De winkels die maandag gesloten waren gaan dinsdag om 14.00 uur weer open, melden de christelijke en socialistische vakbond dinsdagnacht.

Het personeel staakte al sinds vorige week in heel wat Lidl-winkels, uit protest tegen de hoge werkdruk. Vakbonden en directie hebben nu een voorakkoord gesloten rond een reeks maatregelen.

  • Zo wordt de vliegende ploeg, die flexibel ingezet wordt in winkels waar personeel uitvalt door bijvoorbeeld ziekte uitgebreid met 83 personen, van 140 naar 223 personen.
  • Er is ook een actieplan om extra ondersteuning te voorzien in de filialen met een gemiddeld hoger ziektecijfer en er komen ook initiatieven voor de snellere instroom van nieuwe collega’s.
  • Ook wordt het takenpakket van het personeel vereenvoudigd, door verschillende taken (bestellingen of digitale prijskaarten) te automatiseren of niet langer de verantwoordelijkheid van winkelmedewerkers te maken (bepaalde poetstaken).
  • Volgend jaar wordt samen met de sociale partners gedurende twee weken een tijdsmeting van de verschillende taken uitgevoerd in 12 filialen.

“We zijn tevreden dat we met de vakbonden tot een overeenkomst zijn kunnen komen en kijken nu samen uit naar de toekomst”, zegt woorvoerster van Lidl België Isabelle Colbrandt.

Het voorakkoord zal in de komende dagen voorgelegd worden aan het personeel, aldus de christelijke vakbond CNE. Vakbonden en directie hebben ook kalender vastgelegd tot eind maart 2022 om de onderhandelingen over de arbeidsduur voort te zetten.

Alle Lidl-winkels gaan dinsdag weer open. De tientallen winkels die maandag nog gesloten waren, zullen pas om 14.00 uur weer opengaan, aangezien het personeel eerst nog even tijd nodig heeft om alles in orde te maken.

Meer
Mijn Volglijst

Europese beurzen hoger rond middaguur

07/12/2021 11:07

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag hoger nu de coronazorgen van vorige week zijn afgenomen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 1,8 procent op 477,50 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 2,2 procent naar 15.710,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 2,1 procent met een stand van 7.012,95 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 1,2 procent naar 7.319,13 punten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20