Snapchat verwijdert snelheidsfilter nadat rechtbank deze linkt aan verkeersdoden

De Snapchat-filter waarbij je kan zien hoe snel je gaat, zal verwijderd worden. De filter werd in verband gebracht met verschillende (dodelijke) verkeersongevallen. Snapchat voegde eerder al een “Don’t Snap and drive“-waarschuwing toe aan de filter, maar nu zal hij ook definitief verdwijnen.

Snapchat is begonnen met het verwijderen van de snelheidsfilter. De filter werd in 2013 toegevoegd aan Snapchat en kwam al meermaals in opspraak. Eerder loste de app dat op met een waarschuwing dat je niet op Snapchat mocht zitten terwijl je aan het rijden bent, maar nu komt er een drastischere maatregel.

Snelheidsfilter

Met de snelheidsfilter van Snapchat kon je aangeven hoe snel je aan het bewegen was. Je kon zo dus doorsturen hoe snel je loopt, vliegt of rijdt. De filter werd al vaker in verband gebracht met verkeersongevallen. Daarbij daagden verschillende bestuurders elkaar uit om zo snel mogelijk te rijden en het bewijs daarvan door te sturen via Snapchat.

Daardoor werd Snap, het bedrijf achter Snapchat, al meermaals aangeklaagd door de families van mensen die gewond raakten of overleden in een auto-ongeval dat veroorzaakt werd door te snel rijden met de filter. Er werd al langer gevraagd om de filter te verwijderen, maar Snapchat behield de filter en voegde er simpelweg de melding “Don’t Snap and drive” aan toe.

Definitief verwijderen

Maar nu laat een woordvoerder van Snap aan NPR weten dat de filter verwijderd zal worden. “De filter wordt nog maar amper gebruikt door Snapchatters, dus daarom zullen we hem volledig verwijderen”, klonk het. Snapchat begint dus nu met het verwijderen van de filter. Daardoor kan het dat de filter bij sommige gebruikers nog wel te vinden is terwijl deze bij anderen al verdwenen is.

Het feit dat Snapchat de filter verwijdert, verandert echter niets aan de rechtszaken die nog lopende zijn. De filter werd namelijk gelinkt aan verschillende ongevallen. In 2017 overleden drie jonge mannen in Wisconsin nadat ze met hun auto tegen een boom reden. Op hun laatste verzonden Snap was te zien dat ze bijna 200 km per uur reden. In mei oordeelde de rechtbank dat de families van de drie overledenen Snap konden aanklagen voor “nalatigheid bij het ontwerpen van een product dat tot voorzienbare schade heeft geleid”. Daarbij blijft Snap wel volhouden dat de filter niet de oorzaak was van het ongeval. Maar toch zal de filter nu verdwijnen uit de app.

(am)

Meer