Smartphone-fabrikanten rekenen op 5G-technologie

Dit jaar zullen wereldwijd in totaal bijna 1,51 miljard smartphones worden verscheept. Dat betekent een daling met 3,2 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Gartner. Daarmee beleeft de sector volgens Gartner dit jaar de grootste inkrimping uit zijn bestaan. Tegelijkertijd benadrukt de marktonderzoeker dat een herstel wellicht snel mag worden verwacht.

Volgend jaar zou de verkoop immers alweer tot 1,55 miljard exemplaren moeten zijn opgelopen. De verkoop zal daarbij kunnen profiteren van de verdere introductie van mobiele telefonie van de vijfde generatie (5G).

Keerpunt

Volgens Gartner zijn er momenteel wereldwijd meer dan vijf miljard smartphones operationeel. ‘Na een jarenlange groei heeft de sector echter een keerpunt bereikt,’ zegt Ranjit Atwal, onderzoeksdirecteur bij Gartner. ‘De consument is immers geneigd om zijn huidig toestel langer te gebruiken. Nieuwe technologieën hebben slechts een beperkte aantrekkingskracht.’

‘De levenscyclus van een groot aantal smartphones is dan ook langer dan vroeger het geval was. Tenzij de nieuwe generatie apparaten een duidelijke verbetering in efficiëntie of gebruik biedt, zal de consument niet meer zo snel geneigd zijn naar een upgrade te streven.’

Toch zal de dalperiode wellicht niet lang aanslepen. Gartner verwijst daarbij naar de introductie van 5G-telefoons. Die technologie zal volgens het rapport in de totale verkoop volgend jaar een aandeel van 10 procent hebben. Drie jaar later zal dat aandeel echter al tot 56 procent zijn opgelopen.

Computers

‘De belangrijkste telefoonfabrikanten zullen 5G-connectiviteit gebruiken om de vervanging van de huidige generatie apparaten te stimuleren,’ betoogt Atwal. ‘Wanneer ook de netwerk-operatoren massaal op de nieuwe technologie overschakelen, mag bij de klant dan ook eveneens een hernieuwde belangstelling in apparaten van de volgende generatie worden verwacht.’

Smartphones vertegenwoordigen momenteel ongeveer 85 procent van alle mobiele telefoons die wereldwijd worden verkocht. In totaal zal de sector volgens Gartner dit jaar ruim 1,74 miljard apparaten verkopen, tegenover meer dan 1,81 miljard exemplaren vorig jaar. 

De totale verkoop van elektronische gadgets – met inbegrip van personal computers en tablets – zou dit jaar een terugval met 3,7 procent tot 2,14 miljard exemplaren kennen. Ook hier zou over twee jaar een heropleving tot bijna 2,16 miljard eenheden worden verwacht.


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20