EU probeert energieband met Kremlin door te knippen: Slovenië wil pijpleiding om Algerijns gas te sluizen naar Hongarije

De Slovenen willen hun oosterburen afhelpen van hun verslaving aan Russisch gas.

Waarom is dit belangrijk?

De Hongaarse economie leunt, net als die van Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije, erg op Russische fossiele brandstoffen en energiepartnerschappen met het Kremlin. Zo is het Centraal-Europese land voor ongeveer 85 procent afhankelijk van Russisch aardgas. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne betoont Hongaars premier Viktor Orbán zich dan ook een felle tegenstander van de wens van sommige EU-lidstaten om de Russische gasexport hard te raken.

In het nieuws: Robert Golob, de centristische en EU-vriendelijke premier van Slovenië, zei tijdens een ontmoeting met zijn Hongaarse ambtsgenoot, de conservatieve en minder EU-vriendelijke Viktor Orbán, dat zijn land van plan is een gasleiding naar Hongarije aan te leggen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

  • Die pijplijn zou Algerijns gas naar Boedapest versturen en daarmee de Hongaarse afhankelijkheid van Russisch gas moeten inperken.
  • "Hongarije is volledig afha
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20