Sloveens premier Janša: “Brussel staat op het punt de rechtsstaat te schenden”

De Sloveense premier Janez Janša hekelt de aanpak van de EU en EC-voorzitter Ursula von der Leyen. Zo suggereert hij dat von der Leyen zich bemoeit in politieke gevechten van lidstaten en dat de EU geen objectieve neutrale partij is.

De uitspraken kaderen in het licht van de Europese top in Slovenië gisteren. Daar werd de relatie besproken tussen de EU en kandidaat-lidstaten uit de Balkan, zoals Servië en Albanië. De EU-top leidde niet tot doorbraken in de dossiers, wel beloofden ze een steunpakket van negen miljard euro naar de Balkan te sturen.

Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens

Verder uit Janša ook kritiek op de Europese Commissie, die de basiswaarden van de EU als voorwaarde ziet voor toetreding. “Hiermee schenden ze bijna de rechtsstaat. Het is een politiek misbruikte term geworden voor partijdige overeenkomsten”, volgens Janša. “We hebben de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Europese. Europese Parlementsleden kunnen gewoon toevoegen wat ze willen. Het is een misbruikte term en wordt gebruikt voor politieke strijd.”, steekt Janša van wal.

Zijn uitspraken kaderen in het licht van een nieuw voorstel van de Europese Commissie. Hierbij wil Europa EU-subsidies linken aan de rechtsstaat. De EU kan, als een schending van de rechtsstaat wordt waargenomen, beslissen de geldkraan dicht te draaien.

Naast de EU als instituut uit Janša ook kritiek op Eurocommissaris voor Transparantie en Waarden Věra Jourová. “Jourová doet uitspraken die een duidelijke schending zijn van het verdrag. Ze blijft dit doen omdat ze wordt gesteund door de Europese pers. 15 jaar geleden zou ze geen week Eurocommissaris gebleven zijn.”, zegt Janša. Over welke uitspraken het juist gaat definieert hij niet.

Linkse media

Dat de Sloveense premier geen fan is van persvrijheid en Europese pers werd in het verleden al duidelijk. Zo was hij in november vorig jaar de eerste die Donald Trump complimenteerde met het Amerikaanse presidentschap en ondertussen de massamedia beschuldigde nepnieuws te verspreiden. Uiteindelijk werd Joe Biden en niet Donald Trump president. Verder noemt hij de media links en communistisch, waarna hij de geldkraan voor het Sloveense persagentschap STA dichtdraaide en de hoofdredacteur beschuldigde van medeplichtigheid aan moord.

Hoe de recente uitspraken van Janša zullen vallen bij de EU-leiders valt nog af te wachten.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20