Slechtste dag op Wall Street sinds 2020 krijgt vervolg op Aziatische beurzen

Een forse beursklap voor Wall Street krijgt een staartje in Azië. Er wordt verwacht dat ook de Europese beurzen vandaag in het rood zullen duiken.

De MSCI Asia Pacific Index, een belangrijke aandelenindex voor de Aziatische markten, noteerde woensdag een daling van zo’n 2,1 procent. Dat betekent meteen het grootste waardeverlies van de index in de afgelopen twee weken, weet Bloomberg. Techaandelen in Australië, Hongkong en Japan zagen zo’n 3 procent van hun waarde verdampen. 

De verkoopgolf in Azië wordt ongetwijfeld aangejaagd door de tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers die dinsdag vrijgegeven werden. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,1% ten opzichte van juli. Geen daling van 0,1 procent zoals verschillende economen verwacht hadden. De jaarlijkse inflatie in de Verenigde Staten kwam in augustus neer op zo’n 8,3 procent. Een kleine daling van de 8,5 procent die in juli genoteerd werd.

Wall Street kreeg dinsdagavond door het nieuws forse klappen. De S&P 500, een aandelenindex die de 500 meest waardevolle Amerikaanse bedrijven volgt, nam een duik van zo’n 4,3 procent. Het was voor de Amerikaanse beurs de slechtste handelsdag sinds juni 2020. Zeker 99 procent van alle beursgenoteerde bedrijven zag dinsdag zijn marktkapitalisatie slinken. De Nasdaq-techbeurs tekende zelfs een verlies van 5,2 procent op.

Hoop op Chinese steun voor economie

Selloffs in Azië waren minder dramatisch dan in de VS vanwege lagere waarderingen, optimistische groeivooruitzichten voor opkomende markten en de hoop dat China zijn economie verder zal ondersteunen met renteverlagingen en nieuwe stimuli, noteert Bloomberg.

“Het beleggerssentiment over Azië is de afgelopen tijd niet zo constructief, vooral omdat China nog steeds worstelt met zijn economische groei. Die buffer in de verwachtingen voor Azië, plus het feit dat China op een gegeven moment pragmatischer moet zijn over de economische groei, biedt steun”, verklaart Christina Woon van investeringsmaatschappij abrdn.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20