“Slechts 0,01 procent beursgenoteerde bedrijven brengt geen schade toe aan natuur”

Slechts 0,01 procent van alle 43.000 beursgenoteerde bedrijven in de wereld verbetert daadwerkelijk de biodiversiteit. Dat concludeert ASN Impact Investors driekwart jaar na de lancering van zijn Biodiversiteitsfonds. Om meer bedrijven te vinden die de biodiversiteit beschermen en de natuur herstellen, roept de fondsbeheerder de hulp in van het publiek.

Bedrijven zijn afhankelijk van diensten die de natuur levert zoals bijen die onze gewassen bestuiven.

Planten- en diersoorten sterven massaal uit. Dit verlies aan biodiversiteit is niet alleen slecht voor natuurliefhebbers, maar ook voor het bedrijfsleven. Bedrijven zijn namelijk afhankelijk van diensten die de natuur levert: van zoet water voor frisdrankproductie tot bijen die onze gewassen bestuiven.

Investeren in biodiversiteit

Om bij te dragen aan biodiversiteitsherstel lanceerde ASN Impact Investors in 2021 het ASN Biodiversiteitsfonds. Dit fonds investeert in bedrijven en fondsen die de biodiversiteit geen schade berokkenen of met hun activiteiten biodiversiteit zelfs verbeteren. Het investeert in bedrijven en fondsen in vier sectoren: duurzame bosbouw, duurzame landbouw, duurzame zeeën en visserijen en ecotoerisme. Doel is het meetbaar beschermen, herstellen en verbeteren van de biodiversiteit. Zo is inmiddels een divers portfolio opgebouwd, maar daarbinnen zijn beursgenoteerde bedrijven ondervertegenwoordigd.

Vanwege de strenge eisen die het fonds stelt, heeft de impactinvesteerder tot dusver slechts drie beursgenoteerde bedrijven kunnen vinden die onder de streep geen schade aanrichten aan de biodiversiteit. Dat is nog geen 0,01 procent van alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Dat vindt Karin van Dijk, ontwikkelaar en fondsmanager van het ASN Biodiversiteitsfonds onacceptabel laag. “Er zijn ondernemingen die bezig zijn hun negatieve impact op biodiversiteit te verminderen, maar minder schade is niet goed genoeg. Er moeten toch meer bedrijven dan die 0,01 procent zijn die niet alleen minder, maar per saldo helemaal geen schade aanrichten of beter, een positieve impact op de biodiversiteit hebben?”, zegt zij in een persbericht.

Om meer beursgenoteerde bedrijven te vinden, roept ASN Impact Investors de ‘wisdom of the crowd’ in. Onder andere via LinkedIn roept het duurzaamheidsexperts, collega’s uit de financiële sector en iedereen met een hart voor duurzaamheid op om te zoeken naar beursgenoteerde bedrijven die geen schade aanrichten aan de biodiversiteit. Op die manier hoopt ASN Impact Investors het aantal investeringen in beursgenoteerde bedrijven tegen 2030 te verhonderdvoudigen.

Het goede voorbeeld

In twee beursgenoteerde bedrijven investeert ASN Bank wel. Het Australische Wide Open Agriculture (WOA.AX) is een van de twee. Dat bedrijf financiert en helpt boeren met het verbouwen en verkopen van gewassen die hun land niet uitputten maar versterken, zoals lupine en haver voor havermelk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20