Slavernij is een groot probleem in de visindustrie: AI moet helpen

Amerikaanse onderzoekers hebben een algoritme voor kunstmatige intelligentie (AI) gebouwd dat met behulp van satellietbeelden vissersschepen kan detecteren waarop waarschijnlijk gedwongen arbeid plaatsvindt. Dat schrijft Gizmodo.

Slavernij is een groot probleem in de visindustrie: volgens de Global Slavery Index is vis een van de grootste productgroepen die door dwangarbeid wordt geproduceerd. Cijfers zijn er echter bijna niet, omdat schepen vaak wekenlang op zee zijn, waar weinig toezicht is.

De onderzoekers hopen met kunstmatige intelligentie schepen te volgen waarop gedwongen arbeid plaatsvindt. Data over schepen werd vergeleken met de gegevens van boten waarvan bekend was dat er slaven op te werk gesteld worden. Zo wist het algoritme welke andere boten waarschijnlijk ook tot de risicogroep behoren. Die schepen kunnen vervolgens in een haven extra gecontroleerd worden.

Uit het onderzoek blijkt dat er tussen 2012 en 2018 op vissersboten 57 duizend tot 100 duizend mensen gedwongen arbeid verrichtten. Het onderzoeksconcept wordt nu verder uitgebouwd tot een breed inzetbaar hulpmiddel voor inspecties.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20