Sjiek volk dronk in de oudheid wijn doordrenkt met vanille

Wijn verrijkt met vanille was meer dan 2.500 jaar geleden populair onder royals en high society in Jeruzalem, suggereren onderzoekers in een nieuwe studie. We wisten al wel dat in het verleden wijnen toegevoegde specerijen of kruiden bevatten, maar toch waren de wetenschappers verrast om sporen van vanille te vinden in sommige van de oude voorraadpotten, die werden opgegraven uit puin veroorzaakt door de Babylonische vernietiging van Jeruzalem in 586 v.Chr.

Als een zeer gewaardeerde import was vanille in die tijd waarschijnlijk het domein van de high society. Verschillende potten die door de onderzoekers werden onderzocht, bevatten een stempel van het koninklijk huishouden van het koninkrijk Juda. Er werden sporen gevonden van wijn en vanille en volgens de wetenschappers is dat bewijs van het grote prestige van de wijn en van de drinkgewoonten van de elite-inwoners van Jeruzalem.

De vanille werd waarschijnlijk geïmporteerd uit India of Oost-Afrika. Beide gebieden waren verbonden met de Levant door woestijnwegen die die via Zuid-Arabië of Egypte liepen. En het was bijzonder kostelijk.

Het toevoegen van smaakmakers of ander additieven is op zich geen nieuws. Bewijs uit verschillende delen van de wereld op verschillende tijdstippen is gevonden voor de volgende ingrediënten, sommige in combinatie: boomharsen (sap), vijgen, honing, kruiden, gerst, tarwe, granaatappels, hazelnoten, rozemarijn, tijm, wilde druiven, alsem en nog veel meer. Olijfolie werd gebruikt om op het oppervlak van een wijn te drijven om die zo te beschermen tegen oxidatie.

Terpentijn in de wijn

Deze additieven werden niet alleen gebruikt om wijn te bewaren of op smaak te brengen (hetzij voor stilistische voorkeur of om slechte kwaliteit te maskeren), maar zouden ook medicinaal zijn gebruikt, aangezien alcohol veel beter is dan water voor het extraheren van botanische geneeskrachtige bestanddelen.

Zelfs toen druivenwijn per se – niet vermengd met andere suikerbronnen – gebruikelijker werd naarmate de landbouw zich ontwikkelde, werd er nog steeds aromatische boomhars toegevoegd, meestal van terpentijnbomen en dennen, evenals exotische, geïmporteerde wierook en mirre. Bijna elk oud wijnmonster dat is geanalyseerd, zelfs wijn daterend tot een stuk in de Middeleeuwen, geeft blijk van een aanwezigheid van boomhars of terpentijn.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20