Singaporese blogger haalt via sociale media 99.000 dollar op om premier schadevergoeding te betalen in smaadzaak

Een Singaporese blogger heeft via crowdfunding 133.000 Singaporaanse dollar (ongeveer 85.000 euro) ingezameld om kosten te dekken in een smaadzaak die tegen hem aangespannen werd door zijn premier.

Lee Hsien Loong, leider van de Zuidoost-Aziatische stadstaat, klaagde blogger Leong Sze Hian aan nadat hij op Facebook een voor hem kwalijk nieuwsartikel had gedeeld. Het stuk bracht de premier in verband met een financieel schandaal bij het Maleisische staatsfonds 1MDB. Leong Sze Hian is naast blogger ook financieel adviseur.

In het artikel, dat Leong op 7 november 2018 plaatste, stond dat de voormalige Maleisische premier Najib Razak ‘geheime deals’ met premier Lee had gesloten. Hij zou dit gedaan hebben in ruil voor de hulp van Singaporese banken bij het witwassen van geld.

Dankbaar

De advocaten van Lee meenden dat dergelijke aantijgingen ‘vals en ongegrond’ waren. Leong had de Facebookpost binnen drie dagen na het delen ervan verwijderd. Daarmee voldeed hij aan een verzoek van de regering.

Het hooggerechtshof van Singapore beval Leong op 24 maart om Lee S$133.000 te betalen. Dat komt dus voor de bakker. ‘Ik ben erg blij, erg dankbaar’, vertelde hij vandaag aan Reuters.

‘Het is klaar. Alles is betaald’, meldde de blogger zondagavond op Facebook.

Scherpe strijdbijl

Singapore is een staat met een enorm hoog welvaartspeil. Het is echter ook een autoritair technocratisch regime. Het is er niet ongebruikelijk dat regenten buitenlandse media, politieke tegenstanders en online commentatoren aanklagen wegens smaad.

Zo liet de stichter van het moderne Singapore, Lee Kuan Yew (tevens Lee’s vader), ooit volgende woorden optekenen: ‘Als u een onruststoker bent (…) is het onze taak om u politiek te vernietigen… Iedereen weet dat ik in mijn zak een strijdbijl heb. En het is een hele scherpe’.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20