Singapore verbiedt reclame voor suikerhoudende dranken

Singapore wordt het eerste land ter wereld dat een verbod uitvaardigt op advertenties voor ongezonde dranken met een hoog suikergehalte. Dat heeft Edwin Tong, Singaporees minister van volksgezondheid, gezegd. Tong noemt het initiatief een nieuwe stap in de onophoudelijke oorlog tegen diabetes in Singapore. 

Het verbod heeft betrekking op alle mediaplatforms. Tong wees erop dat de beslissing was genomen na een onderzoek onder de bevolking. Frisdranken, sappen, yoghurtdranken en oploskoffie zouden allemaal onder de nieuwe verordening vallen.

Accijns

Naast een reclameverbod zullen de verpakkingen van suikerhoudende dranken in Singapore in de toekomst ook een voedingsetiket met kleurencodes moeten bevatten om de voedingskwaliteit en het suikergehalte weer te geven. Tong zei dat de twee maatregelen slechts de eerste stappen zijn in de inspanningen van de stadstaat om diabetes te bestrijden. 

Twee andere voorstellen staan ​​nog op de agenda. Daarbij wordt gedacht aan de invoering van een speciale accijns. Ook de invoering van een volledig verbod op de verkoop van suikerrijke dranken zou daarbij echter niet worden uitgesloten.

In aanloop naar de nieuwe wetgeving lanceerde het ministerie eind vorig jaar onder de bevolking een bevraging over een vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken. Meer dan 70 procent van de respondenten steunde daarbij de introductie van reclameregels om de keuze van de consumenten te beïnvloeden. 

Vergrijzing

Een hoge consumptie van suikerhoudende dranken wordt geassocieerd met obesitas en grotere risico’s op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes en hartziekten. Volgens studies van de World Health Organization (WHO) verhoogt de regelmatige consumptie van één tot twee blikken suikerhoudende dranken het risico op diabetes met 26 procent. Tevens wordt erop gewezen dat het probleem van obesitas op minder dan vijftig jaar bijna een verdrievoudiging heeft gekend.

Singapore kampt met met een toenemend vergrijzende bevolking. Dat heeft de regering van de Aziatische stadstaat ertoe aangezet op zoek te gaan naar strategieën om de ziektelast te verminderen.

Sinds de jaren negentig wordt het land in toenemende mate met zwaarlijvigheid geconfronteerd. Twee jaar geleden bleek dat in Singapore ongeveer een op zeven volwassenen aan diabetes leed.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20