Singapore wil zijn financiële sector met duurzame impulsen ondersteunen

Singapore wil zijn activiteiten op het vlak van financiële dienstverlening tegen het midden van dit decennium gevoelig herschikken. Die operatie vormt een onderdeel van de inspanningen die de Aziatische stadstaat voert om zijn positie in de internationale sector van de duurzame financiën – een belangrijk strijdtoneel in de actie tegen de klimaatverandering – te versterken. Singapore wil daarbij kapitaal mobiliseren om duurzame financiering te ondersteunen.

De nieuwe strategie werd door de Monetary Authority of Singapore (MAS), de centrale bank van de stadstaat, vrijgegeven. Daarbij wordt gewag gemaakt van maatregelen die investeerders zullen aanzetten om bij hun projecten aan duurzaamheid een grotere prioriteit te geven.

Er wordt tevens een budget van 400 miljoen Singaporese dollar – ruim 285 miljoen euro – voorzien om binnen de sector in lokaal talent te investeren. Concrete details over de strategie zullen later bekend worden gemaakt.

Financiële centrum

De plannen vormen onderdeel van de ambitie van Singapore om zich als het grote financiële centrum van Azië te manifesteren. Daarbij wil de stadstaat onder meer profiteren van de wereldwijde bekommernis over rivaal Hongkong, die steeds meer onder controle van de Chinese regering komt.

“Indien we dit project goed aanpakken, zal Singapore zijn positie als een relevant en concurrerend financieel centrum kunnen bevestigen”, benadrukte Lawrence Wong, minister van Financiën van Singapore, in een commentaar op de nieuwe strategie.

“De stadstaat kan zich daarbij manifesteren als een wereldwijd financieel knooppunt dat de wereldmarkten met elkaar kan verbinden, de ontwikkeling van de Aziatische regio ondersteunt en de economie van Singapore stimuleert.”

De Singaporese centrale bank verwacht dat de financiële sector van de stadstaat door de nieuwe plannen tot het midden van dit decennium jaarlijks een groei tussen 4 procent en 5 procent zal kunnen laten registreren. Bovendien zou de strategie de netto tewerkstelling in de sector jaarlijks met drieduizend tot vierduizend arbeidsplaatsen doen toenemen.

Klimaatverandering

Een budget van 100 miljoen Singaporese dollar, gespreid over een periode van vijf jaar, moet de duurzaamheid binnen de financiële sector ondersteunen. Wong beklemtoonde daarbij dat Azië in de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering een cruciale plaats inneemt.

“De financiële sector moet zijn bijdrage leveren om voldoende kapitaal te kunnen mobiliseren om de overgang van de regio naar een uitstootvrije maatschappij op een efficiënte manier te ondersteunen”, beklemtoonde de minister.

Daarbij zullen investeringsfondsen van een nieuwe bedrijfsstructuur, onder meer met fiscale vrijstellingen, gebruik kunnen maken om de overstap naar duurzame projecten te begeleiden. Wong wees er daarbij op dat deze activiteiten op een groeiende interesse van vermogende particulieren en family offices kunnen rekenen.

“De sector van het vermogensbeheer heeft in Singapore de voorbije jaren goede prestaties laten optekenen”, voert de centrale bank nog aan. “Ondanks de uitbraak van de coronapandemie kon een gezonde groei worden gemeld. De sector kan daarbij een aanhoudende instroom van externe bronnen – waaronder Noord-Amerika, Europa, Noord-Azië en Zuidoost-Azië – melden.”

(fjc)

Meer