Sinds de Tweede Wereldoorlog vielen er in ons land nog nooit zoveel doden als dit jaar

2020 wordt het dodelijkste jaar voor ons land sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit cijfers die De Standaard publiceert op maandag. Die tonen ook aan dat de tweede golf even dodelijk is als de eerste.

De voorbije tien jaar was het hoogste sterftecijfer in ons land acht overlijdens per 10.000 inwoners. Afgelopen maand was dat twaalf overlijdens per 10.000 Belgen. De Standaard baseert zich op onderzoek van professor demografie Patrick Deboosere (VUB).

Tweede golf

Na WOII waren er in een novembermaand nooit meer overlijdens te betreuren dan in de afgelopen maand. Hoewel daar weinig aandacht aan besteed wordt, tonen die cijfers aan dat de tweede golf waarschijnlijk even dodelijk is als de eerste:

‘Als de cijfers zoals nu stabiliseren, en de komende weken blijven gemiddeld 100 mensen overlijden per dag, zou het kunnen dat de tweede golf dodelijker wordt dan de eerste’, legt professor Deboosere uit aan de openbare omroep. 

Oversterfte

De pandemie zorgt in ons land dus voor een grote oversterfte. Die term slaat op het aantal extra overlijdens dan gemiddeld genomen tijdens een ‘normale periode’, in dat geval een periode zonder coronavirus. Eind dit jaar zullen we afklokken op een oversterfte van ongeveer 15.000, op dat moment zal 2020 het dodelijkste jaar zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20