Sigarettenreus BAT ontwikkelt coronavaccin

British American Tobacco, dat onder andere de sigarettenmerken Lucky Strike en Tigra produceert, gaat via zijn biotechdochter KBP een coronavaccin ontwikkelen. De eerste onderzoeksfase begint snel.

KBP, dat staat voor Kentucky BioProcessing, bouwt het vaccin op basis van de plant nicotiana benthamiana, een familielid van de tabaksplant. Die plant zou medische eigenschappen bezitten en werd al gebruikt in een experimenteel medicijn tegen ebola. KBP ontwikkelt ook een griepvaccin op basis van de plant.

Voor de eerste fase van de studie zoekt KBP 180 gezonde vrijwilligers die zullen worden verdeeld in twee leeftijdsgroepen: 18 tot 49 en 50 tot 70. Beide groepen worden dan nog eens verdeeld in kleine groepjes die ofwel een hoge ofwel een lage dosis krijgen of een placebo. De eerste resultaten worden midden volgend jaar verwacht.

Kamertemperatuur

Volgens BAT heeft zijn vaccin twee voordelen: doordat het op basis van planten is, is de actieve stof al na zes weken beschikbaar in plaats van een aantal maanden bij andere vaccins. Ook kan het bewaard worden op kamertemperatuur, wat het meteen een streepje voor geeft op het Pfizer-vaccin, dat op -70 graden moet bewaard worden, en dat van Moderna, dat moet vervoerd worden op -20 graden.

Op dit moment is er al één coronavaccin goedgekeurd in een aantal landen en staat er één in polepositie om snel naar de markt te gaan. Het vaccin van Pfizer wordt al gebruikt in Bahrein, Canada, Mexico, Saoedi-Arabië, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Dat van Moderna wordt naar alle waarschijnlijkheid donderdag goedgekeurd in de VS. Europa kijkt maandag naar het Pfizer-vaccin, waar België 5 miljoen dosissen van bestelde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20