Shell wint zaak om seismisch onderzoek voor de kust van Zuid-Afrika te beginnen

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft beslist dat Royal Dutch Shell Plc door mag gaan met seismisch onderzoek voor de kust van Zuid-Afrika. Een nederlaag voor de activistische groepen wiens verzoek werd afgewezen.

Greenpeace was een van de organisaties die het verzoek hadden ingediend. Shell wil voor de kust van Zuid-Afrika op zoek gaan naar olie- en gasvoorraden. Dat zagen milieuactivisten echter niet zitten, omdat dergelijke onderzoeken volgens hen leiden tot minder waarnemingen van zeeleven en kleinere vangsten voor de commerciële visserij.

Shell voert aan dat aan de wettelijke verplichtingen is voldaan en dat soortgelijke studies al in Zuid-Afrikaanse wateren zijn uitgevoerd.

“Speculatief”

De bewering van een onherstelbare schade aan het mariene milieu was “op zijn best speculatief”, zei rechter Avinash Govindjee van het Hooggerechtshof in de online uitgezonden beslissing. Hij merkte op dat er “duidelijk” publieke belangstelling was voor de zaak.

De nederlaag voor de activisten in Zuid-Afrika volgt op een overwinning van milieugroeperingen tegen Shell in het Verenigd Koninkrijk, waar het bedrijf zich terugtrok uit de voorgestelde ontwikkeling van het gasveld Cambo.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20