Shell-CEO van Beurden: “Groene energiebronnen worden betaald met geld uit de olie- en gassector”

Oliegigant Shell wil tegen 2050 koolstofneutraal zijn, maar daarvoor moet het blijven inzetten op olie en gas. Dat laat Shell-CEO Ben van Beurden weten aan BBC. Zonder de opbrengsten uit olie en gas zal Shell niet over de middelen beschikken om in te zetten op groene alternatieven.

Splitsing in twee bedrijven

Om te vergroenen zal nog steeds nood zijn aan geld dat uit ‘vuile’ energie komt, zegt Shell-CEO Ben van Beurden in een interview met BBC. Van Beurden verwijst onder andere naar de Shell-raffinaderij in Pernis, bij Rotterdam. Die olieraffinaderij wil Shell binnen een tiental jaar transformeren om er biobrandstof te produceren en aan waterstofproductie te doen. Het geld dat Shell in die innovaties steekt, komen uiteraard uit hun olie- en gaszaken.

“Dit soort zaken kunnen er alleen komen wanneer je al de faciliteiten ervoor hebt en genoeg geld hebt”, zei van Beurden. “Als we een waterstoffabriek willen bouwen met de elektriciteit van een windmolenpark dat we voor miljarden in de Noordzee hebben gebouwd, dan zal dat geld niet uit de waterstofsector zelf komen. Het zal betaald worden met geld uit uit de olie- en gassector.”

Met die stellingen reageert van Beurden op de recente eis van de activistische investeringsgroep Third Point. Zij kochten onlangs voor meer dan 500 miljoen dollar aan aandelen bij Shell, waarmee ze een van de grootste aandeelhouders van het Engels-Nederlandse bedrijf werden. Nu eisen ze dat Shell zijn activiteiten splitst in twee aparte bedrijven, één die zich verder toespitst op ecologische initiatieven en één die de activiteiten in fossiele brandstoffen verder zet.

Volgens van Beurden is dat absoluut niet mogelijk, het ene heeft namelijk het andere nodig, zo ziet hij het. Daarnaast heeft van Beurden in het verleden er al naar verwezen dat, mocht Shell per direct stoppen met de productie en verkoop van fossiele brandstoffen, er niks zou veranderen. Andere spelers zouden het gat in de markt vullen, spelers die mogelijk minder transparant zijn of minder inzet leveren in hernieuwbare alternatieven.

Giga-vervuiler

Shell hoort bij de meest vervuilende bedrijven ter wereld. In 2019 bleek dat slechts 20 bedrijven achter 35 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide en methaan zouden zitten. Samen met andere energiereuzen zoals Chevron, Exxon en BP zou Shell 10 procent van die globale uitstoot veroorzaken.

Volgens BBC komt de ecologische voetafdruk van Shell overeen met die van Rusland, als je de uitstoot van Shells consumenten meerekent. Shell zou ook vier keer meer investeringen in fossiele brandstoffen plannen dan in hernieuwbare energie. Dat doet de geloofwaardigheid van Shells ambities om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn geen deugd. Velen hebben sterke twijfels bij de oprechtheid van Shells initiatieven.

Eerder dit jaar trok een milieuorganisatie naar de rechtbank om Shell tot strengere uitstootnormen te dwingen, de rechtbank oordeelde toen dat Shell tegen 2030 zijn uitstoot met 45 procent moet verminderen in vergelijking met 2019.

(NS)

Meer