Shell beëindigt 2020 met grootste verlies ooit

©Isopix

Oliegigant Royal Dutch Shell maakte in 2020 ruim 18 miljard euro verlies. De coronacrisis deed de vraag naar olie volledig instorten. Het nieuws komt na de eerdere aankondiging van olieproducenten BP en Exxon, die beide vergelijkbaar grote verliezen leden.

Shell zei dat de onzekerheid waarin we vandaag leven een blijvend negatief effect zou hebben op de vraag naar olie- en gasproducten. Daardoor zou het bedrijf mogelijk maatregelen moeten nemen om de productie te verlagen.

Overgang naar groene energie

In september 2020 kondigde Shell nog aan wereldwijd zo’n 9000 banen te zullen schrappen als gevolg van de pandemie. Daar horen 330 banen bij die betrokken zijn bij de activiteiten in de Noordzee. Zelfs voor het virus de wereld inkroop, moest de olie-industrie hoe dan ook haar toekomstplannen opnieuw bekijken door de overgang van fossiele naar andere brandstoffen. Door Covid komt die overgang in een versnelling terecht.

Volgende week maakt CEO Ben van Beurden de langverwachte toekomstplannen bekend. Heel wat pensioenfondsen en grote beleggers hopen dat hij erin slaagt om investeringen in groene energie te financieren. Die moeten dan wel een sappig dividendinkomen opleveren, aangezien die fondsen en beleggers momenteel afhankelijk zijn van de grote stroom dividenden die uit olieactiviteit voortkomt.

Ook oliemaatschappijen BP en Exxon leden respectievelijk verliezen van 15 en 18,6 miljard euro. De Amerikaanse bedrijven Chevron en ConocoPhillips rapporteerden eveneens grote verliezen. Exxon en Chevron zouden aan het onderhandelen zijn over een mogelijke fusie, al is dat nog niet bevestigd.

Record niet gesneuveld

David Elmes, hoofd van het Global Energy Research Network aan de Warwick Business School, zegt aan de BBC dat de enorme verliezen die deze bedrijven lijden, de uitdagingen weerspiegelen waarmee oliebedrijven vandaag worden geconfronteerd. ‘De oliegiganten begeven zich op steeds dunner wordend ijs. De gevolgen van de klimaatverandering vallen nu samen met andere gebeurtenissen zoals de coronacrisis. Er zal nog wel een tijdje behoefte blijven aan olie en gas. Er zal ook vraag zijn naar de petrochemische producten die daaruit worden gemaakt. Maar dat zal de industrie niet in stand kunnen houden,’ aldus Elmes.

Heel wat doemdenkers hadden verwacht dat Shell het grootste bedrijfsverlies ooit gezien in het Verenigd Koninkrijk zou lijden, maar uiteindelijk kwam het oliebedrijf maar tot de helft. De Royal Bank of Scotland behoudt dat record met 34 miljard euro verlies tijdens de bankencrisis in 2008. Voor Shell zelf is het wel het grootste verlies op de boeken ooit.