Screening beleggers bij Axa Bank krijgt onvoldoende van waakhond FSMA: minnelijke schikking van 500.000 euro

Axa Bank betaalt 500.000 euro als minnelijke schikking na een slecht rapport van de financiële toezichthouder FSMA over de bescherming van beleggers bij het kiezen van een investering.

Het onderzoek gaat al terug tot 2016. De FSMA zegt vastgesteld te hebben “dat de vragenlijst die Axa Bank gebruikte om de kennis en ervaring van de klanten te testen, een aantal belangrijke beleggingsrisico’s niet aan bod liet komen en geen onderscheid maakte tussen bepaalde categorieën van beleggingsproducten.”

MiFID

Zo maakte de vragenlijst van Axa Bank, die het kennisniveau van de kandidaat-belegger moest testen, geen onderscheid tussen een beleggingsfonds in aandelen, obligaties of een gemengd fonds. Nochtans zijn de risico’s hoger bij een investering in een puur aandelenfonds.

Dat druist in tegen de zogeheten MiFID-gedragsregels, Europese afspraken over de zorgplicht die financiële instellingen hebben om beleggers te beschermen. “Ook bij de beoordeling van de ervaring en de geschiktheid, bij de interne controles op het systeem en bij de bewaring van de gegevens werden tekortkomingen vastgesteld”, zegt de FSMA nog.

AXA Bank zegt dat alles intussen in orde gebracht is en aanvaardt als administratieve sanctie de betaling van 500.000 euro en de publiekmaking van haar naam in de zaak. AXA Bank smelt de komende jaren overigens samen met Crelan.


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20